HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sommarlov med bad, sol och mattelektioner

Lidköping Om den långa visaren står på tolv och den korta på fyra. Hur mycket är klockan då? Åttaåriga Ilhaan Mohammed Dahiv ägnar de första veckorna på sommarlovet åt att öva på klockan, räkna och läsa. Och hennes lärare är anställda av det kommunala bostadsbolaget i Lidköping. En ovanlig, men lyckad lösning.
Foto: Kajsa Wedberg
Mattelektion. Maja Alexanderson,Adi Khani Hashi, Malin Johansson, Samuel Khalil och Ilhamn Mohammed Dahiv tränar på att räkna pengar och lära sig klockan. När skolan och AB Bostäder bjöd in till sommarskola var det många barn som tog chansen. Och sommarjobbarna blev extralärare i en hast.

Maja Alexanderson och Malin Johansson har hand om den yngsta gruppen elever som tagit sig till Östbyskolan för en timmes sommarskola. Varje dag i två veckor har ett tiotal elever kommit till skolan, trots att det egentligen är sommarlov och ledigt.

Tanken på sommarskola arrangerad av AB Bostäder föddes av marknadschef Malin Gustafsson och bosamordnare Theres Axén. De ville göra något aktivt för hyresgästernas barn och samtidigt aktivera sina sommarjobbare. De tog kontakt med Östbyskolans rektor Harald Granbom och presenterade sitt förslag om extraundervisning under ett par sommarveckor.

Läs ocksåP-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar

– Jag har aldrig hört tidigare att ett bostadsbolag tar ett sådant initiativ, säger Harald Granbom, som genast nappade på idén efter att ha kollat med sin personal.

Rektor Harald Granbom och bosamordnare Theres Axén tror att samarbetet mellan Östbyskolan och AB Bostäder kommer att fortsätta.

Erbjudandet gick ut till föräldrar och det var ett tiotal av dem som nappade. Det var barn i klasserna från ett till fem som ville ha lite extra undervisning.

Och åtta tjejer som fått sommarjobb hos AB Bostäder ville även hoppa in som extralärare. På förmiddagarna jobbar de som lärare en timme, sedan är de aktiva ute i bostadsområdena på eftermiddagarna med olika fritidsaktiviteter för barnen. En av tjejerna säger att hon själv hade sommaraktiviteter när hon var yngre. Det gav henne sommarminnen som hon alltid bär med sig. Därför tycker hon det är kul att få vara både lärare och fritidsledare hos AB Bostäder.

Läs ocksåTusentals bilar skadas på parkeringar – hyresvärdar vill göra p-platser bredare

Harald Granbom säger att det visst är viktiga undervisningstimmar barnen får, men att den största vinsten med arbetet är att barnen får goda förebilder.

– Det är så många mervärden i detta projektet, säger han. Tjejerna som jobbar här gör en jätteinsats bara genom att komma hit till skolan och ägna sig åt de här barnen. Det ger bra extraundervisning och de får en positiv bild av skolan.

Theres Axén säger att det har varit viktigt att barnens föräldrar tagit ett aktivt beslut att låta barnen delta i sommarskolan. I regel genomförs sommarskolor för äldre barn, högstadieelever. Men här har man inriktat sig på de yngre.

Läs ocksåIngemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna

– Det är bara positivt, säger Theres. Och vi vill, som bostadsbolag, ta ett socialt ansvar för våra familjer bostadsområdena.

Farhiua Cigalle är mamma till Iihaan Mohammed Dahiv. Hon säger att det är jättebra att dottern får chansen att få lite extra träning på skolarbetet under sommaren.

– Det är viktigt för barnen att lära sig att läsa och räkna. Vi tränar en del här hemma också, men det är ju jättebra att hon kan gå till skolan. Hon har sagt att hon inte orkar gå dit, men jag säger att en timme om dagen ska hon allt orka. Och jag tycker det hade varit bra om det varit ännu mer. Jag är så glad över att AB Bostäder och skolan hjälper barnen.

Tamtat Imsegen tycker det är riktigt kul med sommarskola. ”Man lär sig ganska mycket och lärarna är jättesnälla och roliga”.

Barnen själva tycker det är riktigt bra att gå i skolan på sommaren, trots att solen skiner utanför på skolgården.

– Jag tränar på engelska, säger Surafiel Tesfalem, som går i fyran.

Han tycker att man hinner med både att gå till skolan en stund och vara ledig. Hans lärare för dagen är Qali Dahir. Hon tycker också det är kul, men hon tror inte att hon ska bli lärare i framtiden.

Koncentration. Qali Dahir tränar engelska med Bakour Bakour.

Det kan dock Malin Johansson tänka sig. Hon tycker det är jättebra praktik att få jobba med barn så här under sommarlovet. Och ibland kan det vara lite svårt att få de yngsta att hålla koncentrationen, som Samuel Khalil.

Även Adi Khani Hashi är mer sugen på att gå ut och leka än att ha mattelektion. Men han biter ihop, räknar leksakspengar och kommer på att det nog kan vara bra att ha koll på räkning även om man ska bli brandman, som han tänker sig utbilda sig till i framtiden.

Läs också Airbnb-uthyrningen avslöjades direkt – därför får paret bo kvar trots fusket Ingen lek att göra parksäsongen säker för barnen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.