Annons

Sommarprataren Svante Lindqvist: ”Malmberget genomsyrar allt”

Norrbotten Svante Lindqvist, 62 år, från Luleå, är hyresgäst, riksspelman, medlem i folkmusikgruppen J.P. Nyströms, markplanerare och författare. 4 augusti är han sommarvärd P1.
Foto: Anders Alm
Svante Lindqvist från Malmberget är sommarvärd i P1 4 augusti.

Hela hans liv har genomsyrats av uppväxten i Malmberget och det är något som kommer att prägla även hans sommarprat, berättar han.
– Jag är oerhört stolt över att ha växt upp där.
Vad känner du inför samhällsomvandlingen i Gällivare och att Malmberget nu rivs för att bereda plats för gruvan?
– Jag har alltid berättat om Malmberget i allt jag har skrivit. Det jag vill säga är att en samhällsomvandling inte handlar om att dra avloppsledningar och att rita detaljplaner, utan om att ha en sådan miljö så att invånarna kan tillskapa ett allsvenskt handbollslag och en symfoniorkester. Det fanns det i Malmberget när jag växte upp. Då har man byggt ett samhälle.
Att du blev riksspelman, har det något med Malmberget att göra?
– Ja, det fanns en kulturell mylla som jag nog aldrig har stött på någon annanstans.
Har du några minnen från hyreshusen i Malmberget?
– Jag hade kompisar i Focushuset och jag minns att vaktmästaren försökte stoppa oss när vi ville åka upp högst uppför att se på utsikten. Det är ett landmärke som nu rivs.

Hör hela sommarpratet här.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Läs också Nybyggaranda på fjället när folk flyr Malmbergsgruvan Idyllen som blev en spökstad Avtal klart när halva Malmberget går i graven Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Luleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.