Annons

Avtal klart när halva Malmberget går i graven

Malmberget LKAB och Gällivare kommun har tecknat ett 20-årigt avtal som ska reglera ansvar och kostnader när stora delar av Malmberget rivs till följd av gruvbrytningen.
Foto: Anders Paulsson

Malmbergets centrum avvecklas kvadratmeter för kvadratmeter till följd av gruvbrytningen. Planen är att halva samhället ska vara helt borta inom loppet av 20 år, vilket innebär att 4000 till 5000 människor tvingas flytta. I den första avvecklingsetappen rivs sporthall och badhus.

Det står klart efter att gruvbolaget LKAB och Gällivare kommun tecknat ett samarbetsavtal som klubbades av kommunfullmäktige i tisdags. Avtalet behandlar ansvarsfrågan mellan de två parterna och även vem som ska stå för kostnaderna när stora delar av Malmberget går i graven.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Nu kan vi tillsammans med kommunen ta ett helhetsgrepp och trygga framtiden, säger Lars-Eric Aaro, LKAB:s vd i ett pressmeddelande.

Avvecklingen av Malmberget ska ske i fyra etapper. Under den första etappen rivs flera byggnader i centrala Malmberget, medan andra, kulturbyggnader så som Kåkstan, Disponentvillan och Långa raden, flyttas.

Annons

Totalsumman för stadsomvandlingen beräknas uppgå till cirka tre miljarder kronor. 430 miljoner kronor av den summan är ersättning för den kommunala infrastruktur som LKAB köper och kommer att ansvara för så länge den är i bruk. Ett driftavtal kommer att upprättas mellan Gällivare kommun och LKAB.

Läs ocksåLKAB bygger 5000 nya skyddsrumsplatser i Kiruna

– De kommunala anläggningar som berörs kommer LKAB att ersätta till storlek och funktion. I avtalet säger vi att vi ska verka för ändamålsenliga och flexibla lösningar, till exempel om kommunen vill slå samman två anläggningar till en ny gemensam, säger Anders Furbeck, direktör för samhällsomvandlingar på LKAB

Det övergripande avtalet mellan LKAB och kommunen ska nu brytas ned i genomförandeavtal etapp för etapp. Parterna ska nu sätta sig ner och planera mer i detalj hur till exempel hur gymnasieskolor, sporthallar och äldreboenden ska ersättas. LKAB har sedan tidigare beslutat att bygga 200 nya bostäder i kommunen som ersättning för de LKAB-ägda fastigheter som påverkas.

Annons

Samarbetsavtalet reglerar bara uppgörelser mellan kommunen och LKAB. Med enskilda fastighetsägare, vars hus ligger inom rivningszonen, ska LKAB förhandla separat.

Läs ocksåFem kulturbyggnader med bostäder ska flyttas

Inom de 20 åren kommer 1300 lägenheter och 600 villor att rivas.

Läs också Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland Jättesatsning kräver snabbt bostadsbyggande Efter pappans död får Daniel inte bo kvar i gemensamma lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.