HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sommarskoj bland Trollhättans hyrehus

Trollhättan I våras gick ungdomarna en ledarutbildning på Hyresgästföreningens kursgård Solgården. Nu håller de i Eidars Sommarskoj för barn och ungdomar i Trollhättan.

– Hej, tjejer! Vad vill ni helst göra i dag? Här finns papper och färgpennor om ni vill rita. Eller pappkartonger och målarfärg om ni vill bygga modellhus.

Orden kommer från 21-åriga Samira Mohamed. Hon sitter i skuggan på en filt på en lummig lekplats på Karlstorp i Trollhättan. Klockan har just passerat elva och dagens Sommarskoj har just börjat.

Läs ocksåCorona stoppar sommarens familjeläger på Solgården

– Just på den här lekplatsen på Karlstorp är vi på måndagar mellan elva och tre. Övriga dagar är vi på Kronogården, Hjortmossen och Sylte. Men på Lextorp vid Arena Guldvingen, där har vi ungdomsledare varje dag hela sommaren, säger Samira Mohamed.

Ett par flickor slår sig ner på filten och börjar måla. Några andra frågar om de kan få kasta kardborrefigurer mot en måltavla. Medan ett tredje gäng vill lira boll.

– Vi utgår från vad barnen själva vill göra och hjälper dem att komma i gång. Målet är att barnen ska utvecklas, kanske prova nya saker och skapa nya kontakter. Och det lyckas vi faktiskt med! säger Samira och hjälper Alicia Dichter och Lilja Mustafa att knyta knutar på deras nyträdda pärlarmband.

Läs ocksåDeras fritidsgård brann ner – nu träffas barnen utomhus
Ungdomsledaren Samira Mohamed hjälper Lilja Mustafa, 3,5 år, att göra ett pärlarmband.

Samira Mohamed är en av totalt åtta ungdomar som håller i Sommarskoj. En satsning som Trollhättans kommunala bostadsbolag Eidar genomför ute i sina bostadsområden. Utbildningen till ungdomsledare fick ungdomarna av Hyresgästföreningen på kursgården Solgården i våras.

– Där fick vi lära oss just det, att man ska utgå från vad barnen själva göra. Inte bestämma åt dem, eller tro att alla vill göra samma sak. Det är därför vi försöker erbjuda olika alternativ, säger Samira och fortsätter:

– På Lextorp har vi även möjlighet att vara inomhus så där brukar vi baka på tisdagarna. Och det är lika populärt bland flickor som pojkar.

Läs ocksåEfter branden på Lextorp: "Overkligt och sorgligt"

Madeleine Dichter bor med sin familj i ett av husen intill parken. Hon tycker det är toppen att Eidar ordnar aktiviteter för barn och unga i deras hemmiljö om somrarna.

– Det är jättekul! Vår dotter Alicia, som är tre, älskar det och har varit här varenda gång det varit aktiviteter här på vår lekplats, säger hon.

Alicia Dichter, tre år, missar inte ett tillfälle när Sommarskoj kommer till Karlstorp.

Någon kilometer bort, på andra sidan riksväg 45, ligger Arena Guldvingen. Även där är det Sommarskoj med fotboll, ansiktsmålning och pyssel. När Hem & Hyra pustar fotbollsgänget ut i skuggan. Solen gassar och det är varmt.

– Det är här är världens bästa sommarjobb! säger Arte Abukar, 17 år och bosatt på Sädesbingen på Kronogården en bit bort.

Det är ingen slump att Arte och de andra ungdomsledarna är födda och uppvuxna i de områden som de nu jobbar i. Tvärtom är det en uttalad tanke från både Eidar och Hyresgästföreningen. Nina Andersson, som projektledare inom Social hållbarhet på Eidar, förklarar upplägget:

Nina Andersson, boendekonsulent på Eidar.

– När vi på Eidar, tillsammans med Hyresgästföreningen, valde ut vilka ungdomar som skulle få gå ungdomsledarutbildningen letade vi särskilt ute i de socioekonomiskt utsatta områdena. Vi ville hitta ungdomar som själva är uppvuxna just här, som har liknande erfarenheter och som därför har lättare att knyta an till de här hyresgästerna.

Sommarskoj är visserligen slut i augusti, men enligt Nina Andersson är målet med satsningen mer långsiktigt än så.

– Det här är en del i vårt långsiktiga sociala hållbarhetsarbete på Eidar. De här fantastiska ungdomarna har lyckats bygga upp en trygghet och tillit som vi vill försöka ta vara på. Vi har flera spännande projekt och aktiviteter på gång och även där kommer ungdomsledarna att vara inblandade, säger Nina Andersson.

Fakta: Sommarkul i Trollhättan

Vänder sig till alla barn som bor hos Eidar.

Till aktiviteterna hör bollspel, pyssel och bakning. Aktiviteterna lämpar sig för barn och ungdomar från 6 år.

På Sommarskoj träffar du utbildade ungdomsledare från Eidar och representanter från N3 och Klubb Kul.

Kostnadsfritt och ingen anmälan krävs.

Fakta: Sommarskojs turnéplan, 24 juni - 9 augusti

MÅNDAGAR kl 11-15: Karlstorp, vid lekplatsen & Lextorp, i kvarterslokalen vid Arena Guldvingen
TISDAGAR kl 11-15: Lextorp, i kvarterslokalen vid Arena Guldvingen
ONSDAGAR kl 11-15: Kronogården, vid Rymdlekplatsen & Lextorp, i kvarterslokalen vid Arena Guldvingen
TORSDAGAR kl 11-15: Hjortmossen, Krossen, vid multiarenan & Lextorp, i Kvarterslokalen vid Arena Guldvingen
FREDAGAR: kl 11-12.30: Sylte, på gräsplanen bakom skolan & Lextorp, i kvarterslokalen vid Arena Guldvingen

Läs också Nu rustas Solgården inför sommaren Är Mars Sveriges fulaste kvarter?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.