Annons

Spadtag 2: Första nybygget på över 20 år

Norrköping För första gången på över 20 år bygger Hyresbostäder nya hyreslägenheter i Norrköping. På onsdagen drog bygget i Kneippen formellt i gång.
Foto: Jenny Knutsson
, ,

Två timmar efter att Hyresbostäders styrelseordförande Mattias Ottosson (S) var med om att ta de första spadtagen för 100 nya studentlägenheter på Nygatan var det dags att hugga tag i spaden igen. Tillsammans med Åsa Sandberg, som hoppas få en lägenhet i kvarteret Ormen på Oskarsgatan i Kneippen, grävde Mattias Ottosson i hällregnet inför en stor del av Hyresbostäders anställda.

Ceremonin hölls efter kontorstid och främsta skälet var att bolaget ville ge all personal möjlighet att vara med om det historiska ögonblicket.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Efter att Mattias Ottosson och Åsa Sandberg gjort sitt med spadarna fick alla anställda som ville ta varsitt spadtag, för att känna sig delaktiga.

– Det är jättekul att få vara med om det här, säger en av dem, Gunilla Larsson, som arbetar på projekt- och inköpsavdelningen.

Senast Hyresbostäder byggde vanliga hyreslägenheter var när det gamla lasarettsområdet blev bostäder i början av 1990-talet.

Läs ocksåAnitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.

Spaden som Åsa Sandberg använde är också historisk.

Annons

– 1946 användes den av dåvarande kommunstyrelseordföranden när vi tog första spadtaget för Såpkullen, berättar Hyresbostäders marknadschef Lars Löfgren.

Men även om Åsa Sandberg var inbjuden som blivande hyresgäst kan vare sig hon eller någon annan vara säker på att få en lägenhet i kvarteret Ormen. Över 900 personer har hittills anmält intresse för de närmare 200 bostäderna. Till hösten börjar Hyresbostäder fördela lägenheterna.

Läs ocksåLöser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit”Torbjörn Lennström arbetar på Hyresbostäder i Norrköping.

– Jag anmälde mig så fort jag läste om det här. Jag tycker att läget är bra och det känns roligt med något som är nytt och fräscht, säger Åsa Sandberg.

I dag bor hon i en av Hyresbostäders radhuslägenheter i Klockaretorpet.

– Jag blir ensam till hösten för då flyttar det sista av mina fem barn hemifrån och då tycker jag att jag får unna mig ett fint men lite mindre boende.

Hyrorna är ännu inte förhandlade, men Lars Löfgren konstaterar att de kommer att bli höga med Norrköpingsmått mätt.

Annons

– Nu när marknaden varit låg ett tag kan man tycka att det borde vara billigt att bygga, men i stället är det tvärtom. Kanske beror det på att det är så få aktörer på marknaden, funderar han.

Men hyresnivån avskräcker inte Åsa.

– Jag förstår att det kommer att bli dyrare för mig. Men å andra sidan får jag en fin standard, så det kommer att vara värt det. Jag tycker att boendet är viktigt, säger hon.

Inflyttning beräknas till hösten 2015.

Läs också Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu” Norrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.