HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Spännande när grannar träffas för laget

Jönköping Från Hyresgästföreningens lokal i Bankeryd lyser det välkomnande. Från storbildsskärm och levande ljus. Det är hockeykväll; precis som vanligt när SM-finallaget HV71 är på isen för match. Vi var med när motståndet hette Färjestad.
Foto: Anna Hållams
Freja jublar. Just den här hockeykvällen tog HV71 segern mot Färjestad med 3-2 och Freja Alfredsson är en av supportrarna.

Det är den allra sista matchen i årets grundserie. Att HV71 går till slutspel är redan klart. Men hur högt upp kommer
laget att sluta? Trycket i Kinnarps Arena i Jönköping, där 6 951 personer sitter, är högt. Samtidigt har ett 20-tal hockeyvänner och grannar mött upp i Bankeryd för att tillsammans följa matchen på storbildsskärm.

Det börjar dock inte så bra, sett ur Jönköpingssynvinkel. Redan en och en halv minut in i matchen blir det mål. Värmlänningarna tar ledningen.

Läs ocksåFöräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphusetPolisutryckning med påslagna blåljus.

En kollektiv besviken suck sprider sig i rummet.

– Livsfarligt att tappa pucken så där, hör jag det mumlas från en av de församlade hockeyexperterna. När Karlstadslaget strax därpå räddar sprider sig visst missmod över hemmalagets oförmåga:

– Vad helvete gör dom?

Läs ocksåTrots oro i världen: En fjärdedel av värdarna klarar inte ge dig skyddEn skylt för skyddsrum i förgrunden och en kvinna och en man som kommer ut ur en dörr i bakgrunden.

Flera i styrelsen var hockeyintresserade. Det var så det började, berättar Agneta Alfredsson som är kassör i Hyresgästföreningen i Bankeryd, längst upp i nordvästra hörnet av Jönköpings kommun. Det har gått nästan 30 år sedan dess.

Tio år efter starten utvidgades verksamheten, alla matcher skulle visas. Och på den vägen har det varit.

Annons

– Vi är ett tajt gäng som jobbar bra ihop. Flera har varit med sedan starten, säger Agneta Alfredsson.

Läs ocksåFaror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan

Men lite trött på ishockey kan hon bli. Med över 50 matcher, förutom slutspel, blir det i bland väl mycket hockey varje vecka. Det dröjer långt in på våren innan SM-guldet blir klart. Var det nu hamnar. Långt ifrån självklart i Jönköping. Faktiskt var det sju år sedan. De senaste åren har laget inte presterat som de många fansen hoppats på.

Åter till kvällens drabbning. Lätt uppgiven tystnad råder runt borden. De flesta sitter med en kopp kaffe eller cola framför sig, några med en öl.

Tolv minuter in i första perioden vänder det. HV kvitterar genom Adam Almquist. Armar upp i luften. ”Jaaa!” Jubel och applåder. Stämningen ändras totalt, plötsligt sprider sig entusiasmen hos den blandade skaran.

– Visst är det kul att kolla live, säger Molle Molin, som brukar åka in till Kinnarps Arena några gånger per säsong.

– Men det är kul att sitta tillsammans med polarna så här. Smidigt och trevligt!

Molle är en av dem som sköter inköpen. I runt tio år har han jobbat med hockeykvällarna. Det är mycket som ska ordnas. Förutom dryck säljs också grillkorv och varma mackor. Dessutom brukar deltagarna tippa kvällens match.

Annons

Från tv-skärmen blir kvällens kommentator Björn Geijer, lokal reporterprofil med förflutet på både TV4 och Radiosporten, också alltmer entusiastisk:

– En pigg start. Det här är förstklassig hockey mellan två jämnstarka lag.

Ett par timmar senare är det dags för hyresgästerna i Bankeryd att röra sig ut i marsnatten. Matchen är över. Och det är med leenden på läpparna de lämnar hockeykvällen. HV71 klådde Färjestad med siffrorna 3-2. Laget hamnade på andra plats i sluttabellen. Bästa placeringen på sex år. Blott en poäng under serievinnaren Växjö Lakers.

Kanske bucklan hamnar i Jönköping en femte gång? Åtminstone finns en god chans att det blir småländskt SM-guld eftersom laget just nu spelar SM-final mot Brynäs.

Ett hockeysilver har Jönköping redan fått. HV71  förlorade nämlligen i damfinalen mot Djurgården. Grattis!

Fakta: Så här startar du hockeykvällar
  • Se till att det finns tillräckligt med engagerade medlemmar för att driva verksamheten. I Bankeryd jobbar tio personer med inköp och annat. Det är hela styrelsen och en särskild aktivitetsgrupp. Och det behövs med tanke på att hela grundserien, 52 matcher, följs. Plus hela slutspelet.
  • Fundera på hur ni ska nå ut. Bankeryds lokala hyresgästförening använder sit eget medlemsblad och sin Facebooksida.
  • Ska ni servera öl och vin krävs ett alkoholtillstånd. I Bankeryd började man med tillfälliga tillstånd strax efter starten 1998. År 2004 fick man ett permanent tillstånd. Det gäller alla hyresgäster hos Bankerydshem. Tar någon med sig en gäst ska namnet på hen anmälas. Kolla även upp med aktuell tv-kanal om ni behöver till stånd för att visa matcherna.
Fakta: HV71
  • Klubben bildades när Husqvarna IF:s hockeysektion och Vätterstads IF slogs ihop 1971.
  • 1995 tar laget sitt första SM-guld. Det har hittills följts av ytterligare tre.
  • Hemmamatcher spelas i Kinnarps Arena som stod klar 2000.
Läs också När prepping kostar skjortan klarar grannarna krisen ihop Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.