HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Spara pengar på att mäta lägenheten

Nyheter Har du mätt din lägenhet? Om inte kan det finnas pengar att spara. Nu finns en broschyr om hur du går tillväga.

De flesta av oss förlitar oss på hyresvärdens uppgift om hur stor lägenheten är. Ibland känns den större att det antalet kvadratmeter som anges, ibland känns den mindre.

Nu har Hyresgästföreningen, tillsammans med en rad andra organisationer inom bostadsbranschen, tagit fram en uppdaterad folder för hur bostadsyta ska mätas på rätt sätt. 

Läs ocksåTommys fru fick demensboende – hyran dubblades mot vanlig etta

Misstänker du att lägenheten är mindre än det som angetts på hyresavin kan du kräva att hyran ska sänkas. Hyra per kvadratmeter är det mått som både Hyresgästföreningen och värdarna anger, så naturligtvis blir en mätning mer intressant om kvadratmeterhyran är hög. Därmed inte sagt att några kvadratmeters differans automatiskt sänker hyran. Ofta är det lägenheter med vinklar och vrår, exempelvis vindslägenheter, som kan vara felmätta. 

– Det bör skilja åtminstone fem procent för att det ska vara värt att gå vidare. Kontakta Hyresgästföreningen om kvadratmeterytan på din lägenhet inte stämmer, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.  

En tumstock fungerar alla tiders för att få en första indikation. Visar det sig att lägenheten är mindre än som uppgetts kan det behövas en lasermätare för mer exakt uppgift, säger Magnus Gramstrup-Christensen på Svensk Areamätning som tagit fram broschyren.   

Läs ocksåDe lär känna Sverige med nål och tråd

På branschorganisationen Sabos hemsida kan du läsa och ladda ner foldern.

Läs också Lägre hyra när soporna sorteras - Höganäs kan ha hittat lösningen Vill få sänkt hyra med flera tusen Pensionär återkommande sen med hyran - måste flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.