Annons

Spara pengar på att mäta lägenheten

Nyheter Har du mätt din lägenhet? Om inte kan det finnas pengar att spara. Nu finns en broschyr om hur du går tillväga.

De flesta av oss förlitar oss på hyresvärdens uppgift om hur stor lägenheten är. Ibland känns den större att det antalet kvadratmeter som anges, ibland känns den mindre.

Nu har Hyresgästföreningen, tillsammans med en rad andra organisationer inom bostadsbranschen, tagit fram en uppdaterad folder för hur bostadsyta ska mätas på rätt sätt. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Misstänker du att lägenheten är mindre än det som angetts på hyresavin kan du kräva att hyran ska sänkas. Hyra per kvadratmeter är det mått som både Hyresgästföreningen och värdarna anger, så naturligtvis blir en mätning mer intressant om kvadratmeterhyran är hög. Därmed inte sagt att några kvadratmeters differans automatiskt sänker hyran. Ofta är det lägenheter med vinklar och vrår, exempelvis vindslägenheter, som kan vara felmätta. 

Annons

– Det bör skilja åtminstone fem procent för att det ska vara värt att gå vidare. Kontakta Hyresgästföreningen om kvadratmeterytan på din lägenhet inte stämmer, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.  

En tumstock fungerar alla tiders för att få en första indikation. Visar det sig att lägenheten är mindre än som uppgetts kan det behövas en lasermätare för mer exakt uppgift, säger Magnus Gramstrup-Christensen på Svensk Areamätning som tagit fram broschyren.   

Annons
Läs ocksåChocken: Hyran "höjdes" med 62 procentMontage av papper och porträttbild på en man i övre medelåldern.

På branschorganisationen Sabos hemsida kan du läsa och ladda ner foldern.

Läs också Ulf riskerar chockhöjd hyra – värden vill höja med 25 procent i snitt Betalade ockerhyra - 39 procents höjning när mellanhand blev värd Spelmissbruk ingen ursäkt – familj vräks Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.