Annons

Spindelinvasion i kyrkans lägenheter

Stockholm Större Dallerspindel – överallt, och så dålig ventilation att hyresgäster är oroliga. Nu anmäls värden Koptiska kyrkan för mängder av problem i fastigheten.
Foto: Roger Rosenlund
Tre olika personer har anmält Koptiska ortodoxa kyrkan till hyresnämnden för att få hjälp att åtgärda många fel i huset.

Bakom sängen i hörnet i dotterns rum i Lena Sjöstens lägenhet på Vårgatan i Midsommarkransen sitter den, ett exemplar av Större Dallerspindel. Den är inte ensam. Det kryper i hela huset och i perioder måste hyresgästerna sopa ner nät från väggarna. Större Dallerspindel är inte farlig och saneras normalt inte av Anticimex men den är såklart inte välkommen. Dessvärre är den bara ett av många problem som Koptiska kyrkans hyresgäster dras med dagligen. Förutom andra insekter som pälsängrar och silverfiskar är bristlistan lång: Lukt, ventilation, temperatur, fukt, mögel, avfall. I vilken omfattning? Dygnet runt, året om, står det att läsa i en anmälan till miljöförvaltningen i Stockholm.

De allvarligaste bristerna är ventilationen som inte är godkänd. Fläktarna på taket fungerar över huvud taget inte enligt besiktningsprotokollet. Lena Sjösten har bott i huset i 15 år och minns när en sakkunnig i OVK var på plats.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Han sa, ni som bor här kan ju inte må något vidare. Och nej, det gör vi ju inte heller.

I bristanmälan till miljöförvaltningen uppges flera hyresgäster har fått problem med astma, allergier, ögoninflammation och annat som de tror kan relateras till den dåliga ventilationen.

Men när hyresgästerna påpekat problem för värden har de fått veta att ventilationen ska åtgärdas men först vid en framtida renovering. Samma besked har hyresgästerna fått om det brådskande stambytet.

Annons
Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

– Det är jätteakut. Det är stopp i rören hela tiden, säger Lena Sjösten.

Problemen att ingenting åtgärdats på länge kan delvis härledas till den ombildning som var på gång för nio år sedan. Kontrakt mellan värd och hyresgäster skrevs men allt rann till slut i sanden.

– Det har varit väldigt mycket brister i lägenheterna och de allmänna utrymmena. Under ombildningsprocessen har ingenting gjorts och vi låg ju lågt då, säger Anna Norgren.

Läs ocksåSvårt sjuka Rida tvingas leva med dyblött golv - klarar inte att skrapa: "Blir yr när jag försöker böja mig"Rida Kammouna, hyresgäst Svenska bostäder

När en renovering verkligen ska ske har det informerats dåligt om. I de tre separata ansökningarna om åtgärder till hyresnämnden svarar Koptisk-Ortodoxa Kyrkan på frågan:

Annons

– Vi är nu i planeringsfasen där vi ser över finansiering för ett renoveringsprojekt som åsyftar att i den mån det är möjligt förbättra standarden i dessa avseenden. Vår ambition är att kunna påbörja arbetet under hösten.

Som svar på anmälan till miljöförvaltningen skriver koptiska kyrkan bland annat att de ”…åtgärdat samtliga problem som har kommit till vår kännedom” och att ”service är en prioritet”.

Det är ett svar de hyresgäster Hem & Hyra talat med inte är nöjda med. De ska nu överväga hur de ska gå vidare i ärendet.

Fakta: Större dallerspindel (Pholcus phalangioides)

Spindeln är relativt ny i den svenska spindelfaunan men väl utredd i större delen av landet. Troligen genom att den liftar med oss när vi flyttar, med varor eller med andra typer av ”mänskliga” transporter. Finns enbart inomhus i byggnader där det är tillräckligt varmt och skyddat. De spinner trassliga nät ofta i hörn i källare och förrådsutrymmen. De lever på andra småkryp.

Anticimex utför inte spindelsanering om det inte råkar vara en sanitär olägenhet dvs att de förekommer på platser där det absolut inte får förekomma några djur (ex operationssalar, medicinska lab).

Källa: Anticimex

Läs också Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt” Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Unikt beslut stoppar helkaklat badrum och klinkergolv hos Mohamed: "En stor seger"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.