Annons

Stabil ekonomi i Mitt

Dalarna Hyresgästföreningens region Mitt har stärkt kassan med en oväntat stor återbetalning av pensionspengar. "Vi har en trygg grund att stå på", säger regionordföranden Helena Frisk.

Region Mitt budgeterade förra året men en liten förlust. Men bokslutet visar att det blev ett mycket bättre resultat än så. Nämligen en vinst med 7,7 miljoner kronor.

Halva förklaringen till det är att regionen fått en återbetalning på 3,2 miljoner plus skatt på premier som tidigare betalats in till den välkonsoliderade pensionsstiftelsen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det hade vi inte räknat med. Åtminstone inte att det skulle hamna på den här nivån, säger Helena Frisk.

Annons

Förutsättningarna är därmed just nu ovanligt goda för föreningar och enskilda medlemmar som har bra idéer om vad man kan göra för att stärka hyresgästernas ställning på respektive orter.

– Ja, det är ju inte meningen att vi ska samla kapital på hög. Pengarna ska användas till bra verksamhet.

Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Något slöseri får det dock inte bli bara för att regionens ekonomi just nu är ovanligt stark, betonar Helena Frisk:
– Men det känns tryggt att ha en stabil grund att stå på.

Annons

Av bokslutet framgår också att intäkterna från medlemsavgifterna blev en miljon högre än vad region Mitt vågat budgetera med.

Fakta: Region Mitts ekonomi

Region Mitt omsätter närmare 100 miljoner kronor. 61 procent av pengarna kommer från medlemmarnas avgifter.
Hyressättningsavgifter (25 procent), Boinflytandemedel (10 procent) och fritidsmedel (2 procent) är de andra större intäktskällorna.
Högsta kostnaderna har regionen för personal (53 procent), förbundsavgifter (20 procent), kontor och lokaler (9 procent), regionverksamhet (8 procent), Hem & Hyra (4 procent) och föreningsverksamhet (3 procent).

Läs också Sex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget 36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan Så påverkade pandemin medlemsantalet i Mellansverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.