HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stefan Attefall: Oklart när bostadslag ses över

Nyheter Många kommuner i Stockholm har bara byggt hälften av de lägenheter de lovat bygga. Bostadsminister Stefan Attefall vill se över lagen, men det är oklart när.

Stefan Attefall (KD) lämnade nyligen över en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm till regeringen om bostadssituationen i Stockholms län. I den framkom att det måste byggas dubbelt så mycket bostäder jämfört med i dag för att alla sökande ska få plats.

Det är kommunerna som har lagligt ansvar att förse invånarna med bostäder, men Stockholms kommun var den enda i länet som nådde upp till det mål om bostadsbyggande som sattes år 2001. Sämre ställt är det i Sundbyberg, där bara en fjärdedel av de utlovade lägenheterna byggts under de senaste tio åren.

Läs ocksåAttefall nobbar vädjan från kanadensiska hyresgäster

– Det är inte alltid så lätt för lokala politiker eftersom det på sina ställen finns en folklig opinion mot ökat byggande i kommunen. Befolkningen tycker att andra kommuner får bygga i stället, säger Anders Josephsson, politiskt sakkunnig hos Stefan Attefall.

Bostadsministern vill nu se över den rådande bostadsförsörjningslagen, som han tycker är för vag. Syftet är att få kommunerna att bygga mer och förbättra samarbetet mellan dem.

– Det är för tidigt att säga hur lagen ska skärpas. Men lagstiftningen behöver förtydligas och kommunerna måste ta mer regional hänsyn. Länsstyrelsen har också sagt att de ska hjälpa kommunerna med bostadsförsörjningsfrågorna vilket är positivt, säger Anders Josephsson.

Läs ocksåBalkonger kan bli bygglovsbefriande

Situationen i Stockholm är snarlik den i Malmö och Göteborg men det finns ännu inga planer på liknande utredningar i andra storstadsregioner.

– Det finns inget sådant beslut i dag. Stockholms län är unikt på så sätt att det finns så många kommuner och det växer så oerhört snabbt. Men det är inte uteslutet att liknande genomgångar görs i andra regioner i framtiden, säger han.

Frågan diskuteras i Regeringskansliet, men det finns ännu ingen tidsplan fastställd för skärpningen av bostadsförsörjningslagen.

Läs ocksåDebatt: Sågade förslag på friare hyressättning
Läs också Hyresgäster i Kanada ber Attefall om hjälp Vårbudget utan bostadsnyheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.