Annons

Stiftelsen Karlstadshus anmälda för diskriminering

Karlstad ​Stiftelsen Karlstadshus har anmält för etnisk diskriminering av en gäststudent som nekades bostad trots att han stod först i kön.

​Studenten kommer från ett land utanför EU och uppger i sin anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, att han blev tillfrågad om vilket land han härstammade ifrån.

Efter att han berättat om sin nationalitet, fick han beskedet att han inte kunde få någon lägenhet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Stiftelsen Karlstadshus, som är en av Karlstads två kommunala allmännyttor, skriver i sitt yttrande att det var av ren personlig nyfikenhet som handläggaren frågat om gäststudentens nationalitet.

Annons

Att studenten inte fick någon bostad hade helt andra orsaker, enligt Stiftelsen. Deras policy är att blivande hyresgäster ska kunna visa upp att de har en fast löpande inkomst samt lämna bra referenser från tidigare boenden. Något som Stiftelsen Karlstadshus menar att gäststudenten inte kunde leva upp till.

Stiftelsen skriver att de har ett bra rykte och ett erkänt gott bemötande av hyresgäster från alla världens hörn. Och att de inte väljer ut hyresgäster utifrån vilket land eller ursprung de har.

Annons
Läs ocksåForskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter”En tvådelad bild. Den vänstra bilden föreställer en man i 70-årsåldern som tittar rakt in i kameran. Han har grått, lite vågigt hår med inslag av blont. Han bär en blå skjorta. Bilden till höger föreställer två korsade, ådriga händer som tillhör en äldre människa. Högra handen håller i en käpp.

DO kommer att behandla anmälan och avgöra om det rör sig om diskriminering eller inte.

Läs också Ingen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter” Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.