HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Stink och avföring” i 40 förråd – hyreshus saneras

Järva 40 källarförråd fylldes med avloppsvatten när ett rör täpptes igen i Tensta. Nu väntar en omfattande sanering sedan hyresgästerna räddat vad som räddas kan från den mörka, stinkande sörjan.
Tråkig färg, dålig lukt, var det på vattnet som fyllde källaren på Åvingegränd. 40 förråd drabbades och nu väntar en omfattande sanering.

Hem & Hyra har tidigare berättat om de prövningar som de kvarboende på Åvingegränd i Tensta haft att vänta under vårens renovering. En fullt stor stambytesåtgärd pågår i kvarteret där alla vanliga provisoriska lösningar tas till och ännu några fler i det aktuella fallet. Somliga hyresgäster har valt att bo kvar på grund av närheten till skola för barnen och därför inte tagit erbjudna evakueringslägenheter. Ytterligare några har frestats att bo kvar för att det under en tid kommer att vara hyresfritt.

Men när det visade sig att det eventuellt ska pågå asbestsaneringar och att toaletterna ersätts med latrinhinkar modell ”Skogstoa” och mobila wc-vagnar under perioder – I kombination med att hissen också kommer att vara ur funktion, då höjdes rösterna på ett av de sista informationsmötena. Ett möte som i sig var kritiserat eftersom Hyresgästföreningen inte var med och representerade. Det visade sig dock att Hyresgästföreningen inte blivit kallade av förvaltaren Einar Mattsson. 

Läs ocksåCarina har fått in grannarnas bajs fyra gånger på en månad

Häromdagen lades ytterligare ett oväntat och akut problem till de som redan begränsat bekvämligheterna i boendet. När Maarit Saranpää skulle ta hissen från sin våning på en trappa och upp till sexan, hör hon att det låter som en flod under hisskorgen. 

– Jag ser i glipan under hissen att det står vatten där. Så jag meddelar grannarna att inte åka i hissen för att det kan bli elektriskt, säger hon. 

Einar Mattsson tror först att en av stadens huvudvattenledningar har gått sönder och översvämmat huset. Men Stockholm Vatten säger att det istället är ett igensatt avloppsrör som är orsaken. Vilket är en slutsats hyresgästerna redan dragit på grund av den avslöjande lukten. Maarit Saranpää är kraftigt kritisk till mycket av det som händer i fastigheten nu. Avloppsvattnet i källaren är inte den enda fukten i huset. 

Läs ocksåNu höjs vattentaxan igen – här är det dyrastBladlöss kan sköljas bort med hjälp av vatten.

– Det hette ju att man skulle kunna bo kvar. Men det rinner in från taket på sexan för att det är lappat. Och det är vatten på fönstren i lägenheten, säger hon. Orsaken till den kompakta imman på fönstren tillskriver hon att ingen ventilation ännu satts i gång. Och hennes förråd, det är lika illa drabbat som de andra. Mycket förstört med en doft som Maarit Saranpää lättbegripligt beskriver som: ”stink och avföring”. 

Vad som faktiskt orsakat stoppet vet inte Stockholm vatten men påminner om de få ”saker” som har att göra i ett avlopp. 

– Det enda som ska spolas ned i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper, säger Helena Strömer på Stockholm vatten och hänvisar till förvaltningens nystartade  kampanj ”Toaletten som papperskorg” (se faktaruta nedan).

Läs ocksåVatten och avlopp dyrast i Värnamo 

Einar Mattson har nu meddelat att saneringen av de 40 förråden kommer att påbörjas på måndag och att alla hyresgäster bör kontrollera hur mycket som förstörts av avloppsvattnet som stod flera trappsteg upp i sin högsta nivå. Och därefter kontakta sina försäkringsbolag.

Fakta: Så mycket kastas i toaletten

Mer än 40 ton avfall slängs i toaletten varje vecka i Stockholm, avfall som kan fylla mer än två stora lastbilar med släp. På ett år handlar det om mer än 2 000 ton. Detta trots att det enda som ska spolas ner i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper. Varken våtservetter, hår, bomullspinnar eller tamponger ska slängas i toaletten. Det är ett avfall som ska slängas i soppåsen.

Källa: Stockholmvattenochavfall.se

Läs också Vatten och avlopp dyrast i Torsås 

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.