HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stinklarm från Pang Pang

Hägersten Öl kan vara ljuvligt, när det väl kommit i glaset. Men i Hökarängen lider grannar av odören från ett bryggeri. Marja-Liisa Hellman har kämpat för att få bort lukten i flera år.
Foto: Roger Rosenlund
Luktar illa. Marja-Liisa Hellman har kämpat i flera år för att bli av med lukten från grannens öltillverkning.

Har du problem i bostaden – kontakta fastighetsägaren först. Men det är många hyresgäster som fått erfara att det inte alltid är en framkomlig väg till en lösning på problemet.

Marja-Liisa Hellman befinner sig i en situation som har pågått i flera år och som ännu inte är avslutad. Hon bor precis ovanpå Pang Pang-bryggeriet i Hökarängen och hon störs av både lukt och buller från verksamheten.

Läs ocksåMiljöförvaltningen: Övergivet hus skadar hyresgäster

Hon är noga med att poängtera att hon inte är mot verksamheten som sådan. Tvärtom:

– Jag tycker det är jättehäftigt med mikrobryggerier. Jag hade gärna gjort det själv om jag var yngre, men jag tycker inte man ska ha det i ett hyreshus, säger hon.

Marja-Liisa Hellman flyttade in i huset 2016 efter elva år i bostadskön och upptäckte direkt att det luktade illa. Hon förstod inte var det kom från. Kunde det vara det gamla golvet?

Läs ocksåUppgifter om kobror skrämmer grannar

Hon anmälde saken till värden Stockholmshem, Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen i Stockholm. Hyresgästföreningen kommer att vänta ut miljöförvaltningens beslut i ärendet eftersom den inte kan utreda lukter.

Men efter tre besök, bland annat under en kokning, (sker efter att malten varit i blötläggning. Det är den processen i öltillverkningen där den mesta av lukten uppstår), kunde inspektörerna ändå inte säga att de upplevt den dåliga luften som grannar upplever.

– Lukt är ganska subjektivt. För buller finns det mätvärden men vi har inte känt något när vi har varit där, säger handläggaren Kalle Rosén som också tillägger att Pang Pang-bryggeriet installerat ventilationsanordning för 100 000 kronor efter ett tidigare ärende av samma orsak. Även andra åtgärder har gjorts.

Läs ocksåMalmö stad vill spärra av kemikalielägenhet

 

Marja-Liisa Hellman medger att det blivit bättre, men långt från bra. Hon är inte nöjd med resultatet av inspektionen.

– Vi blev väldigt besvikna. Miljöförvaltningen pratar bara om vindriktning och ventiler. Inte om tätningar. Det här är ett gammalt hus. Vi kan ju inte vädra på den här sidan, säger hon.

Utredningen fortsätter. Bryggeriet har överklagat ett beslut om att de måste betala 23 000 kronor för utredningen.

Läs också Ekonomisk storsmäll hotar hyresvärd i Malmö Kyrkklockor tystas efter grannars klagomål

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.