Annons

Stoja möter livet till fots

Bredaryd Stoja Vranjes är inte bara aktiv i Hyresgästföreningen Sydost. Hon vandrar miltals. Och ofta med en cykelkärra framför sig för att skona ryggen.
Foto: Annika Wallsson
Kompisar. Ludde och Stoja Vranjes är ofta på sin uteplats på baksidan. Lägenheterna i Bredaryd tillhörde tidigare ålderdomshemmet men har öppnats för alla att söka om det blir något ledigt.

Det doftar nybakad sockerkaka och Stoja Vranjes visar runt i sin etta med sovalkov i Bredaryd.

Hunden Ludde nosar lite och går sedan ut på baksidan och lägger sig på gräset. Där ute plantorkar två virkade tunikor och stundtals är uteplatsen även hennes sovrum.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det händer att jag tältar här ute. Eller så sover jag där, säger hon och nickar mot utemöblerna.

Att vara utomhus och att gå ligger Stoja varmt om hjärtat. Hon har gått miltals i trakterna kring Värnamo och två gånger har hon hittills vandrat på Öland, 20 mil per gång. Ofta har hon sin cykelkärra med sig, för att slippa bära tungt på ryggen.

– Det är toppen med kärra. Och så ska man ta det lugnt. Jag älskar att gå. Jag startar tidigt, jag är en morgonmänniska.

Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Känner du dig aldrig ensam?

Annons

– Nej, inte alls. Jag lyssnar på fågelsången och folk förstår inte hur avkopplande och härligt det är. Det är helt underbart!

Förutom att hon sitter i styrelsen för Hyresgästföreningen i Värnamo valdes hon i år till ombud till Hyresgästföreingens förbundsstämma i Trollhättan i juni och hon hade först tänkt vandra dit.

Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

– Jag fick ställa in det. Jag tältade på baksidan för att testa och det var alldeles för kallt. Jag skulle inte klara det, berättar hon och fortsätter:

– Det var min första stämma. Det var så roligt.

Tidigare i år flyttade Stoja från kvarteret Doktorn i Värnamo till Bredaryd.

Annons

– Här finns ingen lokal hyresgästförening så jag funderar på att starta en. Jag vill gärna få i gång ett handarbetskafé, precis som jag gjorde i Värnamo. Det var mycket uppskattat. Det vore roligt att få igång lite aktiviteter här också.

Ludde kommer in i köket och Stoja kliar honom lite.

– Han är tio år. Jag brukar kalla honom min fästman, säger hon och skrattar.

Fakta: Stoja Vranjes

Ålder: 64 år.Bor: Etta på 56 kvadratmeter i Bredaryd. Yrke: Pensionerad undersköterska. Aktiv i Hyresgästföreningen Sydost.Familj: Tre söner, en dotter och hunden Ludde.Övrigt: Drömmer om att gå runt hela Öland, totalt 37 mil.

Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Madeleine, 39, blir yngst i Hyresgästföreningens regionstyrelse: ”Jag tar det på stort allvar” Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.