HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stopp för försäljning av allmännyttan

Nyheter Försäljningen av kommunala bostäder till bostadsrättsföreningar har i stort sett upphört. I fjol bytte 4 600 bostäder ägare. Köparen var i de allra flesta fall en privatvärd.

Från att ha varit en fråga som berört tusentals hyresgäster årligen – framför allt i Stockholmsregionen – så har ombildning en av kommunala hyresrätter till bostadsrätter i stort sett upphört. Även försäljningen av kommunala hyreshus till privata värdar har minskat kraftigt. Det framgår av Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät. I fjol såldes 4 600 allmännyttiga lägenheter och 2014 drygt 4 000 lägenheter.


Läs ocksåBoverket: Höj investeringsstödet kraftigt i Stockholm

Anledningen till försäljningarna är i de allra flesta fall ekonomiska. Det handlar om att få in pengar till att bygga nya hus och underhålla och renovera de fastigheter man tänkt att behålla, samt att effektivisera förvaltningen. När Stockholms kommun fram till för ungefär fem år sedan sålde tiotusentals kommunala lägenheter till bostadsrättsföreningar fanns det politiska skäl med i bilden.

Det minskade antalet försäljningar i kombination med en ökad byggtakt har gjort att det allmännyttiga beståndet vuxit med 6 000 lägenheter under de senaste två åren.
I både Stockholm, Göteborg och Malmö ökade antalet kommunala lägenheter under 2015. I Stockholm är det första gången på många år. Nettoökningen var över 860 bostäder i Storstockholmsregionen, enbart 33 bostäder såldes och ingen av dem för ombildning till bostadsrätter.

Läs ocksåGemensamma tag för nya torget

I Storgöteborg var nettoökningen omkring 430 bostäder och i Stormalmö cirka 800 kommunala hyresrätter.

I Boverkets bostadsmarknadsenkät svarar 42 av landets 290 kommuner att det finns beslut om försäljningar under 2016 och 2017. Dessa siffror ska emellertid tas med en nypa salt. Exempelvis finns det frågetecken kring Sundbybergs stora planerade försäljning till bostadsrätter.

Läs också Ny sajt ska hjälpa svenskarna att bygga hållbart Utredning: Boverket ska inte avgöra kommunernas byggbehov Han ska cykla 80 mil – för bättre bostäder till funktionsnedsatta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.