HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stopp för uthyrning av lägenhet i svartbygge

Lidköping Möglet i källarlägenheten fick hyresgästen att vända sig till Lidköpings kommun. Då visade det sig att lägenheten var olaglig. Nu upphör uthyrningen.
Foto: Karin Gistedt/Minna Ulin
En hyresgäst i Lidköping hade mögel i sin källarlägenhet och sökte hjälp hos kommunen. Då visade det sig att lägenheten saknade bygglov.

”Sök bygglov eller sluta hyra ut”. Så lyder Lidköpings kommuns uppmaning till den fastighetsägare som under flera år olovligen hyrt ut källarrum som bostad.

Det hela uppdagades när en av hyresgästerna vände sig till kommunens miljöenhet. Orsaken var fukt och mögel i källarrummet som hyrdes som bostad. När tjänstemännen på miljöenheten kollade med bygglovsavdelningen visade det sig att lägenheten saknade bygglov.

Läs ocksåUppmanas riva ”svartbygge” – hyresgäster protesterar

Nu har hyresgästen flyttat ut ur den aktuella lägenheten. Men källarrummet intill är fortfarande uthyrt som bostad.

– Det gäller att uppfylla vissa krav om man vill hyra ut en bostad. Därför har vi nu uppmanat fastighetsägaren att antingen komma in med en bygglovsansökan eller upphöra med uthyrningen, säger bygglovshandläggaren Shahad Alwardi.

Fastighetsägaren säger till Hem & Hyra att han ägt huset i fjorton år och att det var den förre fastighetsägaren som började hyra ut rum i källaren.

Läs ocksåParkeringsplats var svartbygge

– Så när jag tog över var det naturligt att fortsätta med det. Jag hade ingen anledning att tro att det saknades bygglov, säger han.

Fastighetsägaren, som även äger andra hyreshus i Lidköping, säger att han nu kommer att sluta hyra ut källarrummen som bostäder. Men att han eventuellt kommer att hyra ut dem som hobbyrum eller kontor. Han säger också att han ”…inte är ensam om att hyra ut källarlägenheter i Lidköping” och att Lidköpings kommun borde göra en bredare kontroll av byggloven.

– Det finns många här som hyr ut rum i sina källare till studenter. Och har man synpunkter på mina lägenheter finns det nog fler som behöver granskas, säger han.

Läs ocksåSvartbygge avslöjat i Borås

Lidköpings kommun kommer att följa upp det aktuella ärendet och kontrollera så att de ej hyrs ut som bostäder utan bygglov framöver.

Läs också Uppsala kommun träffar Acasso

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.