Annons

Här slår inspektörerna till mot hyreshuset – källarlägenheter pekas ut som dödsfällor

Malmö På en av Malmös mest attraktiva adresser finns lägenheter som pekas ut som livsfarliga. Svartbygget avslöjades av en polisspanare som fick en dålig magkänsla. ”Det är viktigt att det finns extra ögon”, säger Joel Persson på miljöförvaltningen.
Miljöförvaltningen ingriper mot svartbygge i källare
Foto: Anders Paulsson

Tidigt på skärtorsdagsmorgonen slår inspektörer från flera myndigheter till mot fastigheten på Gamla väster i centrala Malmö. Tipset som kom in några dagar tidigare är tydligt. Bakom de små fönstren nere vid marken på hyreshuset finns det farliga bostäder.

”Ingång till tvättstuga” står det på dörren som leder vidare från porten och ner till källaren. Besöket är hemligt, oannonserat, och fastighetsägaren vet i det här läget ingenting. Huset ligger ett stenkast från de populära krogarna vid Lilla torg och den här typen av insats är ovanlig i området.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Det finns kök och sovplatser. Efter bara några minuter har inspektionsgruppen sett tillräckligt.

Skulle det börja brinna så är det inte säkert att det går att ta sig ut. Det saknas utrymningsvägar vilket innebär en tydlig livsfara. Fönstren är små, sitter upp vid taket och går inte att öppna. Räddningstjänsten Syd vill förbjuda boendet.

Kommunens inspektörer undersöker källarbostäder
Tidigt på morgonen slår inspektörerna till.

”Det kan även tilläggas att människor är i ett extra utsatt läge när de sover och det är också i bostäder som de flesta dödsbränder sker”, skriver räddningstjänsten senare.

– Vi kom in i två av tre lägenheter. Det vi såg var lägenheter med dåligt ljusinsläpp och där ventilationen stod stilla, säger Joel Persson, samordnare på Malmö stads miljöförvaltning.

Miljöförvaltningen beskriver en ”hälsoskyddsbrist” och dömer ut boendet. Enligt Stadsbyggnadskontoret saknas det bygglov för källaren, ett svartbygge, som ska utredas vidare.

Källarförråd byggdes om till lägenheter

Flera uppgifter pekar mot att källarlägenheterna används för korttidsuthyrning till bland annat turister. Fastigheten ägs av en mindre privat ägare och bakom de utpekat livsfarliga bostäderna ligger en omfattande renovering och miljoninvestering från värdens sida. Tidigare fanns femton förråd på samma yta i källaren. Det framgår av ritningar och dokument kopplat till en domstolstvist.

Annons

Enligt entreprenören var uppdraget att bygga om förråden till ”tre bostadslägenheter för uthyrning”. Installationerna utfördes med målet att ”lägenheternas källarkänsla skulle bort i största möjliga mån”.

Miljöförvaltningens bilder från källaren.
Miljöförvaltningens bilder från källaren.

Hem & Hyra har försökt nå fastighetsägaren på flera sätt men utan resultat. Värden har dock skriftligen uppgett för miljöförvaltningen att ventilationen i källaren ska ses över. Bolaget har nu två veckor på sig att svara på räddningstjänstens krav på stängning.

Vi kan nu även berätta mer om bakgrunden, vad som fick myndigheterna att få upp ögonen för huset från början. Och det har ingenting med bostadstillsyn att göra. Allt startade med sexannonser på nätet.

Läs ocksåStopp för uthyrning av lägenhet i svartbygge

En vinterkväll i början av december i fjor finns två poliser på plats i kvarteret. De håller låg profil och sitter i varsin civil bil med fri sikt mot huset.

Upptäckte annonser – spanade på hyreshuset

Klockan har passerat sju på kvällen när en man i svart rock dyker upp på den trånga kullerstensgatan. Han verkar inte riktigt veta var han ska ta vägen och scrollar i mobilen. Sedan försvinner han in i huset. Det är mannen i rocken som polisen har väntat på, eller i alla fall någon i samma ärende. Just den här kvällen finns en annons på en prostitutionssajt som leder vidare till adressen.

Poliserna väntar tills mannen har tagit sig in i trapphuset och smyger efter ner i källaren. Utanför en av dörrarna hörs ”stönanden” från någon och de backar ut. När rockmannen lämnar platsen några minuter senare stoppas han på gatan.

Läs ocksåStopp för olagligt källarboende

”Skyldig”, svarar 31-åringen kort när spanarna konfronterar honom med misstankar om att han precis köpt sex.

Nere i källaren bakom de minimala fönstren finns en kvinna från Rumänien och hon berättar för poliserna att hon är på tillfälligt besök i Sverige. Kvinnan prostituerar sig sedan ett år tillbaka för att spara ihop pengar så hon kan öppna upp en skönhetssalong i hemlandet. Källarbostaden är hyrd via Airbnb och i hennes ficka ligger tre femhundralappar som rockmannen har lämnat som betalning.

Annons

Orolig polis tipsade efter razzia

Månaderna går och under våren leder arbetet mot prostitution åter polisen till adressen. Vid ett tillfälle bor det två personer nere i de svartbyggda lägenheterna. Den här gången skrivs inga anmälningar om brott men besöket lämnar en ”dålig känsla” hos poliserna.

En av dem skriver ner sina tankar efter att ha besökt källaren. Han oroar sig för att någon ska dö nere där nere. ”Om det är en bostad så kommer inte personen ut om det börjar brinna”, skriver han.

Tipset landar hos miljöförvaltningen och klassas som en misstanke om olovligt boende. Det är kort efter detta som gruppen av inspektörer knackar på dörren.

– Vi har jobbat för att få fram detta, att man inom olika myndigheter håller koll. Det är viktigt att det finns extra ögon och att man tipsar varandra, säger miljöförvaltningens Joel Persson.

Joel Persson på Malmö stads miljöförvaltning
Joel Persson, arkivbild från tidigare inspektionsuppdrag, och nedgången till källaren.

Varje år hanteras ett sextiotal ärenden som rör olovligt boende i Malmö. Men de centrala kvarteren runt Lilla torg hör inte till de riskområden där miljöförvaltningen på eget bevåg söker upp misstänkta problemfastigheter för inspektioner av boendemiljö. I den uppsökande verksamheten är det inte klagomålen som styr utan var problemen sannolikt finns.

Prostitutionen är idag tydligt knuten till andrahandshyrda lägenheter. Det sker både genom Airbnb eller i svarthyrda hyresrätter. Enligt polisens uppfattning är sexhandeln spridd över hela Malmö och alla stadsdelar. Det har till och med uppstått en lukrativ mellanhandsmarknad för uthyrning av lägenheter specifikt till prostituerade, något som Hem & Hyra rapporterat om tidigare.

Läs också Bostad döms ut - hyresvärd riskerar vite på 25 000 kronor Familj bodde i möglig källare - kommunen utfärdar förbud Uppmanas riva ”svartbygge” – hyresgäster protesterar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.