HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Uppmanas riva ”svartbygge” – hyresgäster protesterar

Örkelljunga Några har stått där i flera år med bostadsbolagets goda minne. Nu ska uterummen bort – och rivningen bekostas av hyresgästerna.
Foto: Pixabay

– Jag fick lov i vittnes närvaro att bygga och göra vad jag ville i min trädgård men kunde inte kräva ersättning vid flytt. Ett år efter skulle de rivas, alla mina pengar åt skogen, känner mig väldigt lurad, skriver en av hyresgästerna i handlingar till hyresnämnden.

Örkelljungabostäder å sin sida skriver: ”Nuvarande eller tidigare hyresgäster har, utan bygglov, byggt så kallade uterum i anslutning till sina lägenheter. Något bygglov har aldrig sökts för byggnationer vilket innebär att uterummen betraktas som svartbygge”.

Läs ocksåLovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

Det är samhällsbyggnadsnämnden som har uppmärksammat svartbyggena och kräver att de rivs. Vissa hyresgäster har gått med på att riva men ett tiotal vägrar det utan kompensation.

Annons

Hyresgästerna har alla lite olika historier att berätta för nämnden. Vissa beskriver att de har frågat bostadsbolaget och fått okej att bygga, andra att ett uterum, altan eller ett tak över uteplatsen fanns där när de flyttade in och ingen sa något vid visning eller besiktning. Nu har de fått brev av bostadsbolaget som kräver att de tas bort och att rivningen ska bekostas av hyresgästerna.

Hyresnämnden håller förhandling i ärenden 20 juni. Hyresgästföreningen företräder alla medlemmar i Hyresgästföreningen.
– Vi har inte lyckats komma överens med bostadsbolaget om någon lämplig lösning, nu får hyresnämnden ta ställning, säger förhandlare Mohidin Abukar.

Annons
Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"
Läs också Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.