Annons

Stor hyresskuld – tvingas flytta

Borås Paret i Uddevalla hade länge legat efter med betalningen av hyran och samlat på sig en betydande hyresskuld. Nu tvingas de flytta med kort varsel.

När värdens ansökan om att säga upp paret landade hos hyresnämnden i Göteborg, hade de en sammanlagd hyresskuld på över 40 000 kronor. Detta trots att de då redan hade gjort en engångsbetalning på 30 000 kronor bara några månader tidigare.

Paret hade å sin sida en del fordringar på sin hyresvärd. Bland annat har de uppgett att de köpt en diskmaskin och en tvättmaskin till lägenheten samt 22 ton grus som använts på fastighetsägarens tomt. Det har de inte fått någon ersättning för. De har heller inte fått betalt för det markarbete de utfört på tomten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det tycker hyresnämnden dock inte att de kunnat bevisa. Redan innan ärendet togs upp i hyresnämnden hade paret också accepterat att de skulle få flytta. Ärendet i hyresnämnden handlade främst om huruvida de skulle få uppskov med själva flytten. Paret har en nyfödd dotter och mannen har just opererats – därför bad de att få sommaren på sig i stället för att behöva flytta på kort varsel.

Annons

Men det godkänner inte nämnden. Parets hyresskulder är så omfattande, resonerar ledamöterna, att det inte finns skäl att ge dem uppskov.

Ytterligare en ansökan om uppsägning har tagits upp av nämnden under slutet av april. I det fallet, som berörde en hyresgäst i Borås, är det dock värden som får bakläxa. Hyresvärdarna – ett medelålders par – ville säga upp mannen eftersom han inte låtit dem utföra reparationer i lägenheten på kvällstid. Dessutom har han vid ett tillfälle varit en vecka sen med att betala sin hyra.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Men det är inte skäl nog att säga upp någon. Hyresnämnden avslår därmed värdens ansökan och konstaterat att mannen har rätt att bo kvar.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.