HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Stor hyresuppgörelse klar för privata Göteborgsvärdar

Göteborg Över 33 000 hyresgäster hos privata värdar i Göteborg får vänja plånboken vid en högre hyra. Uppgörelsen rymmer höjningar på hela fyra procent.

De har förhandlat sedan oktober. Men nu står det klart att branschorganisationen Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen nått en ramuppgörelse om nya hyror för drygt 33 000 hyresgäster hos privata hyresvärdar i Göteborg.

Bland annat berörs hyresgäster som bor hos Wallenstam, Diligentia och Ernst Rosén. Även värdar som Källfelt Byggnads AB, Ivar Kjellberg Fastighets AB och HSB omfattas av överenskommelsen.

Läs ocksåMiljonvitet mot gymmet i Ewas hus upphävsEwa Henriksson bor ovanpå ett av gymkedjan Fitness 24/Sevens största gym i Olskroken, Göteborg. Hon störs kraftigt av det svårförutsägbara bullret från gymmet.

Majoriteten av de berörda hushållen får en hyreshöjning på 1,5–2,5 procent. Det motsvarar upp till 125 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor.

Ungefär 1 200 hyresgäster får en lägre höjning än så, somliga ingen alls. Men för närmare 5 200 lägenheter ges utrymme att höja hyran med upp till 4 procent, vilket tangerar årets hittills största hyreshöjning i staden.

– Vi strävar mot en större differentiering på hyresmarknaden, i Göteborg är vi en bit på väg. Men att få till stånd mer marknadsmässiga hyror är ett arbete vi fortsätter med. De hyresgäster som i år fått de högsta hyreshöjningarna har hyresvärdar som aktivt arbetat med sin förvaltning och erbjuder sina hyresgäster en god standard, skötsel och service, säger Peter Cavalli-Björkman från Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

Annons
Läs ocksåGymbullret ett gissel för Ewa och hennes grannar – ”Helvetiskt”Ewa Henriksson bor i samma hus som ett av Fitness24Sevens största gym. Hon och grannarna störs av buller från gymmet. Nu tvistar gymkedjan och fastighetsägaren Ernst Rosén i rätten om vems felet är.

Göran Moberg, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, menar att det genomsnittliga resultatet är rimligt.

– Uppgörelsen ligger i nivå både med den förväntade kostnadsökningen under året och med de tidigare hyresuppgörelser om 2013 års hyra som slutits med allmännyttan här i Göteborg, konstaterar han i ett pressmeddelande.

De nya hyrorna gäller huvudsakligen från och med årsskiftet. Det innebär att ungefär två av tre berörda hyresgäster måste betala flera månaders höjning i efterskott, utslaget på hyresavierna för april, maj och juni.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

För den resterande tredjedelen gäller uppgörelsen från och med april. Tillhör man denna grupp behöver man med andra ord inte betala något i efterhand.

Annons

Ännu pågår förhandlingar mellan parterna om hyran för ungefär 1 500 lägenheter i Göteborg.

Det var i oktober som en rad privata hyresvärdar i Göteborgsregionen aviserade att man önskade höja hyrorna med upp till fem procent i år.

Läs också Självförsörjande på el – men hyresgästernas räkning rusar 650 procent Privatvärdar vill höja hyran med 9,73 procent i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.