Annons

Stor ökning av ombildade hyresrätter

Nyheter Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt ökade med 52 procent under 2007 i Stockholm jämfört med året innan. Och det är ombildningar av allmännyttiga lägenheter som står för ökningen. Det visar nya siffror från statistikkontoret i Stockholm.​

​Den första juli upphörde den så kallade stopplagen som innebar att länsstyrelserna fick pröva ombildningar av kommunala hyresrätter till bostadsrätt.

Annons
Lagen stoppade i princip alla ombildningsförsök av allmännyttiga fastigheter i Stockholm. Däremot har det inte funnits några hinder att ombilda privata hyresrätter.
Men nu är fritt fram för ombildning av allmännyttan, något som också börjar märkas i statistiken.
Fyra gånger fler allmännyttiga hyresrätter i Stockholms stad ombildades 2007 jämfört med 2006.
 
Totalt ombildades 2 948 hyresrätter till bostadsrätt under 2007 i Stockholm, jämfört med 1 940 ombildade hyresrätter under 2006. Det är en ökning med 52 procent.
Av de närmare 3 000 hyresrätterna som ombildades förra året är nästan hälften allmännyttiga.
Under 2006 ombildades endast 326 allmännyttiga hyresrätter.
I Stockholms innerstad ombildades 625 allmännyttiga hyresrätter förra året, jämfört med inga alls under 2006.
 
Men P-O Brogren, presstalesman på Hyresgästföreningen region Stockholm, tycker ändå att siffrorna är lägre än förväntat.
– Med tanke på att 8 600 allmännyttiga hyresrätter i Stockholm har fått priser så borde antalet ombildningar vara mycket högre, säger han.
– Sannolikt kommer vi få se många, många fler ombildningar under 2008, men det kan också bli så att pågående bostadsrättsombildningar bromsas upp av att ekonomin blir sämre, tror P-O Brogren.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.