HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stor ökning av ombildade hyresrätter

Nyheter Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt ökade med 52 procent under 2007 i Stockholm jämfört med året innan. Och det är ombildningar av allmännyttiga lägenheter som står för ökningen. Det visar nya siffror från statistikkontoret i Stockholm.​

​Den första juli upphörde den så kallade stopplagen som innebar att länsstyrelserna fick pröva ombildningar av kommunala hyresrätter till bostadsrätt.

Lagen stoppade i princip alla ombildningsförsök av allmännyttiga fastigheter i Stockholm. Däremot har det inte funnits några hinder att ombilda privata hyresrätter.
Men nu är fritt fram för ombildning av allmännyttan, något som också börjar märkas i statistiken.
Fyra gånger fler allmännyttiga hyresrätter i Stockholms stad ombildades 2007 jämfört med 2006.
 
Totalt ombildades 2 948 hyresrätter till bostadsrätt under 2007 i Stockholm, jämfört med 1 940 ombildade hyresrätter under 2006. Det är en ökning med 52 procent.
Av de närmare 3 000 hyresrätterna som ombildades förra året är nästan hälften allmännyttiga.
Under 2006 ombildades endast 326 allmännyttiga hyresrätter.
I Stockholms innerstad ombildades 625 allmännyttiga hyresrätter förra året, jämfört med inga alls under 2006.
 
Men P-O Brogren, presstalesman på Hyresgästföreningen region Stockholm, tycker ändå att siffrorna är lägre än förväntat.
– Med tanke på att 8 600 allmännyttiga hyresrätter i Stockholm har fått priser så borde antalet ombildningar vara mycket högre, säger han.
– Sannolikt kommer vi få se många, många fler ombildningar under 2008, men det kan också bli så att pågående bostadsrättsombildningar bromsas upp av att ekonomin blir sämre, tror P-O Brogren.
 

Läs också Maktskifte stoppar ombildningar i Göteborg Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på" Ombildningar stoppas i Göteborg: alla ansökningar får nobben

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.