Annons

Stora skillnader i hyresvärdarnas ekonomi

Halland Hem & Hyra har tagit tempen på bostadsbolagens ekonomi i Skåne och Halland. Hur rika är de egentligen. Eller hur fattiga?

Det ekonomiska nyckeltalet soliditet kan förklaras vara ett mått på hur stor ett företags förmögenhet är. Som hyresgäst kan du stöta på solditet vid hyresuppgörelser eller vid läsning av din värds årsredovisning. Skillnaderna i Region norra Skåne är stora bland de kommunala bostadsbolagen, från 4,5 procents soliditet hos Perstorpsbostäder till HFAB:s hela 50 procent.

Perstorps bostäder har en soliditet på 4,5 procent. Är ni jättefattiga?
– Ja, i och för sig, men det är svårt att jämföra oss med till exempel Helsingborgshem, som har helt andra förusättningar, man måste också titta på historiken, säger vd Tommy Viebke.
Bolaget, som är mindre, har länge haft dålig ekonomi och marknaden för hyreslägenheter är inte jättehet i Perstorp.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad betyder det för hyresgästerna? Är det något ni till exempel tar upp i hyresförhandlingar?
– Nej, det har jag inte riktigt tänkt på. Det är också en balansgång. För höga hyror kan straffa sig. Underhåll får vi ta i den takt vi klarar av, men så är det nog för många.

Annons

Om du skulle vara ett bolag skulle din soliditet räknas ut utifrån dina pengar på banken och om du till exempel ägde en sommarstuga. Om du hade lån på stugan skulle din soliditet sjunka, beroende på lånets storlek.
Bostadsbolag med hög soliditet har en annan ekonomisk säkerhet, kan lättare låna pengar, och satsa på underhåll och nyproduktion. De med låg soliditet får mer ta dagen som den kommer. Många strävar efter högre soliditet men det finns ingen mening i sig att ha hög soliditet. Pengarna ska ju användas. Med 50 procents soliditet ligger det kommunala bostadsbolaget i Halmstad bland de högsta i landet.

HFAB har en soliditet på 50 procent. Är ni jätterika?
– Nja. Bolaget har en bra möjlighet att klara sig också i dåliga tider, och vi kan investera, säger Sven Alexandersson vid det kommunala bostadsbolaget HFAB i Halmstad.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Vad betyder det för hyresgästerna?
– De hyr av ett stabilt ekonomiskt bolag. Det är trygghet. Vi fortlever även om tiderna blir sämre. Vi är också attraktiva som låntagare, så vi kan få fördelaktiga lån hos bankerna vilket gynnar hyresgästerna.

Annons

SÅ ÄR DITT BOLAGS SOLIDITET

HALLAND
Eksta 11,5%
Fabo, Falkenberg 14,3% 
HFAB, Halmstad 50% 
Hyltebostäder 18% 
Laholmshem  9,3%
Varbergs Bostads 36%
SKÅNE
ABK, Kristianstad 16%
Bjuvsbostäder 14,6%
Bjärnumshus 17%
Bromöllahem 7,9%
Båstadhem AB 11,2%
Ebo, Eslöv 7,2%
Helsingborgshem 16,5%
Hässleholmsbyggen 9,6%
Hörbybostäder 25,9%
Höörs Byggnads 6,9%
Höganäshem 19,5% 
Klockaren, Östra Göinge 12,9%
 
Landskronahem 17,3%
Kvidingebyggen, Åstorp 20,5%
KKB, Kävlinge 14,8%
Osbybostäder 9,8%
Perstorps Bostäder 4,5%
Svalövsbostäder 8%
Treklövern, Klippan 11%
Ängelholmshem 34,5%
Örkelljungabostäder 6%

Siffrorna om soliditet är hämtade från bostadsbolagens årsredovisningar 2011, i några fall kommunernas. De med höga siffror kan sägas ha en högre förmögenhet än de med lägre

Fakta: Bolags ekonominska styrka

Alla bostadsföretag måste upprätta en balansräkning med:Tillgångar, som till exempel fastigheter.Eget kapital som till exempel aktiekapital, och skulder som banklån.

Soliditeten räknas ofta ut genom att det egna kapitalet delas med tillgångarna x 100.

Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.