Annons

Störande element blir fråga för hyresnämnden

Norrköping Elementet i sovrummet susar som ett fläktrum och gör det omöjligt att sova. Nu riskerar hyresvärden i Norrköping 50 000 kronor i vite om problemet inte åtgärdas.
Foto: Jakob Kindesjö
Elementen stod kalla i två och en halv månad. Nu vill hyresgästerna ha kompensation.

Det var i oktober 2015 som hyresgästen kontaktade sin hyresvärd Nerthus i Norrköping om att elementet i hennes lägenhet lät ovanligt högt.

”Elementet i sovrummet mot gården susar som i ett fläktrum” skriver kvinnan i felanmälan.

Men trots en del försök från hyresvärdens sida att få bukt med det störande ljudet kvarstod problemet.

Hyresgästen kontaktade då kommunen som gjorde en ljudmätning hemma hos kvinnan. Resultatet av undersökningen visade att elementljudet uppnådde 33 decibel, vilket är tre decibel över riktvärdet enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Men trots fortsatta löften om åtgärder från hyresvärden blev elementet inte fixat. Kvinnan kontaktade Hyresgästföreningen som nu lämnat in en ansökan om åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden.

Enligt föreningens ansökan är ljudnivån så pass hög att kvinnan inte kan nyttja sovrummet. De yrkar att hyresvärden föreläggs med 50 000 kronor i vite om elementet inte åtgärdas inom två månader efter nämndens beslut.

Hyresvärden Nerthus anser å sin sida att det behöver genomföras en ny ljudmätning och kräver att hyresgästen ska betala för undersökningen om den nya mätningen visar på normala värden.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.