Annons

Storbråk om pengar fick styrelsetoppar att avgå

Södermanland ​- Jag skulle nästan kunna kalla det stöld. De har gått bakom ryggen på oss på alla sätt som går, säger Lars Sterner, avhoppad ordförande i Hyresgästföreningen Östra Sörmland.

​107 000 kronor, så mycket pengar menar Lars Sterner att Hyresgästföreningens regionkontor i Örebro tog från lokalföreningen i Östra Sörmland och använde till annat än de var ämnade för. Pengarna hade betalats ut till lokalföreningen av Kustbostäder i Oxelösund för att föreningens medlemmar och hyresgäster hos bolaget skulle få en aktivare fritid.

Annons
– Vi hade pengar kvar från 2005 och behövde därför inte ha några utbetalda från Kustbostäder för 2006. Men sedan upptäckte vi att pengarna var borta och att vi hade minus 90 000 kronor på kontot, berättar Lars Sterner.
Lars-Åke Larsson är ordförande över Hyresgästföreningen region Mitt, dit Sörmland hör. Han menar att Lars Sterners resonemang är felaktigt. Pengarna har visserligen använts till annat än de först var avsedda för: I stället för fritidsverksamhet har pengarna använts till boinflytande. Allt enligt ett avtal som hade upprättats mellan Hyresgästföreningen och Kustbostäder.
– Det är en muntlig överenskommelse som upprättats och de är lika giltiga som ett skriftligt, säger Lars-Åke Larsson.
Brukar föreningen upprätta muntliga avtal som rör pengar i den här storleksordningen?
– Nej, jag utgår från att man skriver avtal, det är det normala. Men vi har letat och inte hittat något den här gången och pappret spelar mindre roll om man vet vad som har bestämts. För att vi inte hittat pappret är inte samma sak som att det inte gått till på det sätt som vi säger.
– Vi har inte stulit en krona. Det är snarare så att Östra Sörmland gått med 100 000 kronor plus av den här affären. Eftersom det uppstod ett underskott gick vi in och täckte upp det och därmed har de 100 000 kronorna blivit 200 000 kronor.
Men inte heller Lars Blomkvist som är fastighetschefen på Kustbostäder känner till något avtal.
– Det finns inget avtal. Det är olyckligt att det gått till så här men det är ett internt problem som Hyresgästföreningen får reda ut. Det som är viktigt att säga är att Kustbostäders hyresgäster inte på något sätt kommit till skada av affären. Pengarna har ju ändå använts för hyresgästerna men på ett annat sätt än vad som först var tänkt, säger han.
Nu ska Hyresgästföreningen och Kustbostäder ha ett möte. Men det blir ett möte utan Lars Sterner för han har tillsammans med vice ordföranden lämnat sina uppdrag i protest.
– Folkrörelsebegreppet börjar försvinna. Föreningen är toppstyrd inte bara genom tjänstemännen på regionkontoret utan genom regionstyrelsen. Vanliga förtroendevalda nonchaleras tyvärr allt för ofta, säger han.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Flera motioner från region Mitt till förbundsstämman Trögt med nya hyrorna i Sörmland Oro när Nyköpingshem ska bli del av koncern Barnvräkningar och miljöfrågor tema i motioner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.