HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Trögt med nya hyrorna i Sörmland

Södermanland Taxehöjningarna i Nyköping gör att det kärvar i hyresförhandlingarna. I Trosa, för allmännyttan och det privata beståndet, är de klara samt på ytterligare några orter i Sörmland.

De kommunalt beslutade avgiftshöjningarna för bland annat VA och fjärrvärme i Nyköping är höga. De motsvarar en höjning av hyran på drygt 1 procent. Detta har satt sin prägel på årets hyresförhandlingar och gjort det svårt att komma överens.

– Just nu går det inte alls, säger Astrid Öhman Asp som är Hyresgästföreningens förhandlingsledare i Östra Sörmland.

Läs ocksåKlart med nya hyror hos Trobo

Hon tycker att politikerna borde tänka till och ta större ansvar för bostadspolitiken.

– Vi måste uppenbarligen ligga på ännu mer och jobba för att påverka de kommunalpolitiska förslagen innan de blir beslutade, säger hon.

Annons

Men på några orter är parterna överens och hyrorna fastställda för 2017. De privata hyresvärdarna i Trosa höjer hyrorna med 6,50 kronor per kvadratmeter och år. I allmännyttan blir höjningen 55 kronor per lägenhet och månad från och med 1 januari i år.
Det gäller alla lägenheter, oavsett storlek. Trosabygdens Bostäder AB, Trobo, yrkade 1,9 procent vilket motsvarar 132 kronor per lägenhet och månad.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

– Att vi inte tecknade en överenskommelsen i procent beror på att Trobo har landets högsta hyror i allmännyttan. Den här överenskommelsen gör att de relativt nyproducerade och dyra lägenheterna inte skenar iväg hyresmässigt mer än nödvändigt, säger Astrid Öhman Asp.

I Strängnäs blir höjningen hos de privata hyresvärdarna mellan 0,34 och 0,75 procent beroende på bland annat förvaltningskvaliteten, det vill säga servicen till hyresgästerna när problem uppstår och hur fastighetsskötseln fungerar.

Annons

De som bor hos privata hyresvärdar i Gnesta kan räkna med att betala 8,50 kronor per kvadratmeter och år, mer i hyra från den 1 januari.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.
Pengar i en portmonnä.
Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Efter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.