Annons

Storsatsning påbörjad utan formellt beslut

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Hyresgästföreningen i Vänersborg söker just nu fyra personer till en ny miljonsatsning. Fullmäktige, som är regionens högsta beslutande församling, fattar beslut först på lördag.

På lördag samlas regionfullmäktige i Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg på Herrljunga Hotell & Konferens. De 60 ordinarie ledamöterna utgör regionens högsta beslutande organ och har till uppgift att fatta beslut om framtiden.

En punkt på dagordningen är att fastställa verksamhetsplan och budget för 2015 och 2016. Här föreslår regionstyrelsen ett nytt projekt, som går ut på att hitta fler aktiva och förtroendevalda medlemmar. Målet är 200 fler förtroendevalda och totalkostnaden är tre miljoner kronor.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men processen kring projektet har kommit en bra bit på väg. Redan den 3 november fanns platsannonsen för de fyra projektarbetarna på Arbetsförmedlingen. Ansökningstiden går ut dagen innan fullmäktigemötet. Det får fullmäktigeledamöter som Hem & Hyra talat med att reagera.

Annons

Regionstyrelsen har diskuterat projektet och kommit fram till att det är något man bör och vill ha. Men det råder inget tvivel om beslutsgången, enligt regionordförande Lennart Derehag.
– Det slutgiltiga beslutet om verksamhetsplan och budget fattas av regionfullmäktige, säger han.

Att processen redan startat beror på att styrelsen ville komma igång så snabbt som möjligt.
– Vi ska inte föregå fullmäktiges beslut, men det tar tid innan anställningsförfarandet är klart och det är bra om vi är nere i startblocken tidigt. Får man förklarat för sig hur det ligger till tror jag inte att någon kan ta illa upp, säger Lennart Derehag.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda"Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.

Själva anställningsförfarande sker på tjänstemannanivå. Tommy Hallenberg är chef för Lokal utveckling, enheten som projektarbetarna kommer att tillhöra.
– Jag ser inga problem med att förbereda sig. Vi har inte förbundit oss ekonomiskt och går inte vidare utan beslut från fullmäktige. Vi kallar till intervjuer först efter mötet, säger han.

Fakta: Projekt Aktiva medlemmar

Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg planerar ett projekt för att utveckla folkrörelsen, som ska genomföras under 2015 och 2016.
Målet är 200 fler hyresgäster med ett förtroendeuppdrag när projekttiden går ut. Det är en ökning med 35 procent mot dagens nivå på 566 förtroendevalda medlemmar.
Regionen anställer fyra projektarbetare med 75 procents tjänstgöringsgrad. De två första kan börja tidigast 15 december 2014 och de två sista tidigast den 19 januari.
Budgeten är 1,5 miljoner kronor per år – alltså 3 miljoner totalt för projekttiden.
Den 22 november 2014 tar regionfullmäktige formellt beslut om budget och verksamhetsplan, där projektet ingår.

Läs också Kristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder" Så ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevalda Bäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfart Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.