Annons

Stort lusangrepp i höghus – hyresgäst vräks

Hässelby I två år har jakten efter lössens ursprung pågått i 16-våningshuset i Hässelby gård. Nu är källan spårad och hyresgästen i lägenheten sägs upp från sitt kontrakt.
Foto: Roger Rosenlund
Omar Nassirs lägenhet var en av 45 som undersökts med lushund. I hans lägenhet hittades ingenting men i 19 andra fanns löss eller spår av löss.

Första lusklagomålet kom redan i december 2015. En nyinflyttad hyresgäst i höghuset på Astrakangatan i Hässelby gård larmade om förekomst av vägglöss och lägenheten sanerades. Men resultatet varade bara tillfälligt. Under 2016 kom nya klagomål och specialtränade hundar sattes in för att söka källan till problemet. Totalt sett undersöktes 45 lägenheter i huset varav som mest 19 hade drabbats av ohyra. Samtliga låg i stamanslutning till den lägenhet vars hyresgäst inte lämnade tillträde till. Men till slut kom Anticimex in även där.

– Det var en osannolikt kontaminerad lägenhet. Normalt sett sprids inte vägglöss från lägenhet till lägenhet på det här sättet, säger Yvonne Edenmark Lilliedahl, kommunikationschef hos fastighetsägaren SKB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Anticimex råd till åtgärd av just den här lägenheten var en totalrenovering. Inklusive rivning av gipsväggar och parkettgolv med mera. Lägenheten är i dag en av ett fåtal kvarvarande som håller på att åtgärdas.

Omar Nassirs familj är en av de som fått sin lägenhet undersökt av Anticimex lushundar. De har klarat sig från angrepp, men grannen gjorde det inte. Han är inte nöjd med hur varken kommunikationen kring vägglössen varit eller skötseln av fastigheten i övrigt.

Annons

– De gick in med hundar hos oss så man är ju orolig. Vi fick bara information i början. Det här har hållit på i två år. Och här finns knarkare och pundare. Jag har personligen kastat ut flera. SKB är inte den bästa värden, säger han.

Läs ocksåSå spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flyttaHand på en lagbok samt vägglöss.

Yvonne Edenmark Lilliedahl säger att man alltid kan bli bättre på att informera hyresgäster men hon säger också att de som bor i lägenheter som inte är drabbade har fått information om det från hundförarna. Alla övriga har fått samtal.

– I aviseringen som de boende fick innan undersökningen med lushund, fanns information om att de lägenheter som hade löss, skulle få uppföljning efteråt. Det skedde i ett första steg via ett telefonsamtal från SKBs förvaltare till den boende. De som inte var drabbade, fick ett snabbt besked direkt från Anticimex hundförare, säger Yvonne Edenmark Lilliedahl.

Annons

SKB känner även till problemet med att det hänger ovälkomna personer i trapphus och säger sig arbeta aktivt med det problemet. Bland annat förs det samtal om det ska införas taggar till hissarna för att höja säkerheten i fastigheten.

Läs ocksåRickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?"Rickard och Birgitta Vaara, 86 och 80 år gamla, måste snart flytta. De fick skulden efter en vägglusinvasion.

Totalt sett har prislappen på hela lussaneringen kostat SKB ungefär en halv miljon kronor. Personen som anses ha orsakat spridningen genom att inte släppa in Anticimex i sin lägenhet, får sitt ärende prövat i hyresnämnden denna vecka.

Läs också Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset Kan vräkas efter 27 år - satte ut möbler fulla med vägglöss i trapphuset Vägglössen kröp på väggar och tak – ändå slog mannen inte larm: ”Extrema mängder”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.