HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Strategen: God ekonomi talar för låga hyreshöjningar

Örebro En fortsatt stark ekonomi på fastighetsmarknaden talar för låga hyreshöjningar 2020. Det säger Marcus Kjellin som är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Mitt.
Marcus Kjellin i en brun tröja med blixtlås. Han står utanför en röd dörr där Hyresgästföreningens logga syns
Foto: Mattias Frödén
"Den retoriska polemiken har inte fört diskussionen framåt. Därför går vi nu och redovisar vår analys", säger Hyresgästföreningens Marcus Kjellin.

Snart kommer förhandlingarna om hyrorna för 2020 att inledas mellan Hyresgästföreningen och hyresvärdarna. Marcus Kjellin menar i ett pressmeddelande att det bör bli ”ytterligare ett år med förhållandevis låga hyreshöjningar, lägre än förra årets”.

En för bostadsbolagen stark ekonomisk utveckling med låga räntor och förhållandevis låga kostnadsökningar talar för detta, enligt Kjellin.

Läs också"Beslutet riskerar leda till ökad segregation"

”Vi ser med tillförsikt fram emot att denna trend kommer att fortsätta även för 2020 och att uppgången i hyreshöjningarna 2019 var ett tillfälligt trendbrott som nu bör kunna följas av avsevärt lägre hyreshöjningar det kommande året”, säger han i pressmeddelandet.

Marcus Kjellin betonar dock att många bostadsbolag står inför flera utmaningar. Det finns ett fortsatt stort behov att underhålla och modernisera äldre hyresbostäder samtidigt som bostadsbristen driver fram ett behov av kostnadstunga investeringar.

”Fokus i höstens förhandlingar kommer säkerligen att fortsätta ligga på hur parterna gemensamt ska kunna verka för att möjliggöra fortsatt hög investeringstakt”, säger han i pressmeddelandet.

Läs ocksåDu betalar värdarnas lyxfälla

Årets genomsnittliga hyreshöjning var 1,79 procent i region Mitt, där Örebro, Värmlands, Dalarnas och Sörmlands län ingår. Genomsnittet för riket låg på 1,91 procent.

Fastighetsägarna, branschorganisationen för privata hyresvärdar, har gjort bedömningen att hyran bör höjas med cirka 3,5 procent under 2020.

Läs också Förhandling gav 130 miljoner kronor i lägre hyra i norr HMK avgjorde hyrorna hos Nyköpingshem – seger för HGF Betalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.