Annons

Strid om nya hyror i Norrköping

Norrköping Hyresförhandlingarna mellan Heimstaden och Hyregästföreningen har brutit samman i Norrköping. Närmare 2 000 hyresgäster berörs i bråket om vilken hyra som ska gälla i år.
Foto: Jenny Knutsson

Fastighetsbolaget Heimstaden, som köpte Henry Ståhls fastigheter, begärde i december att få höja hyrorna i Norrköping med 2,2 procent från årsskiftet. Enligt bolaget är orsaken bland annat ökade kostnader för fjärrvärme, underhåll och el. Men hyresförhandlingarna har gått trögt, då de två parterna  stått långt ifrån varandra.

– Våra beräkningar visar att de får full täckning för sina kostnader om de får 0,5 procent i hyreshöjning. Det som händer, om de hamnar under sitt bud, är att de får lite mindre pengar att dela ut till aktieägarna. Tittar man i senaste delårsrapporten så ser det inte ut som om de behöver mer pengar, säger Carina Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I slutet av förra veckan lade Heimstaden fram ett nytt förslag på 1,2 procent. Men när Hyresgästföreningen tackade nej till budet valde bolaget att stranda förhandlingarna.

– Jag tycker det är beklämmande och beklagligt att vi inte kan komma överens och att Hyresgästföreningen står fast vid ett bud som inte har någon verklighetsförankring. För att vi ska gå jämt ut med kostnadsökningarna hade vi behövt 1,9 procent. Vårt förslag på 1,2 procent tyckte vi var en rimlig kompromiss. Alternativet är att spara in på personal och underhåll, vilket drabbar hyresgästerna i slutänden, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

I veckan skickade Heimstaden ut ett brev med nya hyresavier där hyresgästerna ges två alternativ. Acceptera bolagets förslag på ny hyra med 1,2 procents höjning (Ett påslag på 72 kronor i månaden vid en hyra på 6 000 kronor) eller att fortsätta betala den gamla hyran.

Annons
Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Väljer man det senare alternativet kommer bolaget driva ärendet till hyresnämnden, som får slå fast vilken hyresnivå som ska gälla.

 – Vissa lägenheter kan då få en högre hyresnivå än den vi har föreslagit nu. Det får den här prövningen utvisa i hyresnämnden, säger Patrik Hall.

Hyresgästföreningen är mycket kritisk till Heimstadens agerande.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

– Det här är ett förtäckt hot mot hyresgästerna och flera har ringt hit och är oroliga över vad det här betyder. Dessutom finns det flera fel i brevet. Vi har exempelvis inte sagt nej till förslaget om kvarboenderabatt, det tycker vi är ett jättebra förslag, förklarar Carina Johansson på Hyresgästföreningen.

– Vi har velat vara så öppna vi bara kan med information till hyresgästerna. Det är bara tråkigt om man har uppfattat det som något hot. Jag har fått flera samtal, men inte en enda har varit orolig eller rädd, säger Patrik Hall på Heimstaden.

Annons

Hyresgästföreningen uppmanar nu de boende att fortsätta betala den gamla hyran och att medlemmarna ger föreningen fullmakt att företräda dem i hyresnämnden.

– Varje lägenhet är redan bruksvärderad och deklarerad enligt rätt hyra, så jag är inte orolig för vad hyresnämnden kommer fram till, säger Carina Johansson.

Läs också Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Hyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så” Hyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.