Annons

Striden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren

Töreboda Töreboda kommun krigar på två håll för tre hyreshus i Älgarås. En strid tillsammans med förra ägaren EHCC mot Migrationsverket, där man kräver ersättning för onormalt slitage. Men även en strid mot just EHCC om en obetald del av köpeskillingen, efter stölder av kopparrör i husen.
Foto: Karin Gistedt
Det pågår två ekonomiska strider som rör hyreshusen i Älgarås. Förre ägaren menar att kommunen inte betalat sin faktura. Det kommer att avgöras i domstol.

De tre hyreshusen i Älgarås i Töreboda kommun står fortfarande övergivna och framtiden är oviss. Troligen kommer något av husen att rivas. Men först ska de trassliga affärerna göras upp.

Hem & Hyra har tidigare berättat om kampen mot Migrationsverket, där ägarna inte fått ersättning för slitaget. Den kampen för Töreboda kommun tillsammans med förra ägaren fastighetsbolaget EHCC.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I september köpte Töreboda kommun de tre husen som tidigare använts som flyktingbostäder. När dåvarande ägaren EHCC flaggade för att de inte tänkte kosta på någon renovering efter att Migrationsverket sagt upp avtalet köpte kommunen byggnaderna med övertagande i december förra året. Men i samband med övertagandet var det inbrott i hyreshusen och kopparrör stals och värmesystemet förstördes. Det är den striden som nu är aktuell. Mariestadstidningen har berättat att EHCC vänt sig till Kronofogden för att få ut en halv miljon kronor som kommunen hållit inne av köpeskillingen.

Älgarås i Töreboda kommun.

– Vid köpekontraktets skrivande skrev vi en separat skrivelse om ersättningen för skadorna, säger kommunchef Michael Nordin. Det är den skrivelsen vi har olika syn på.

Annons

Han berättar att Töreboda kommun menar att det är säljaren som ska stå för återställandet efter stölderna. Men EHCC anser att det enbart var reparationen av värmesystemet som stod i kontraktet. Det har fastighetsbolaget EHCC redan utfört och de anser att de därmed ska ha ut den halv miljon kronor som återstår av köpeskillingen.

Läs ocksåInga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd”

– De har skickat en faktura till oss, vi har bestridit. De har vänt sig till Kronofogden och vi har bestridit det också, säger Michael Nordin. Nu har vi gemensamt kommit fram till att det får avgöras av domstol, säger Michael Nordin.

Det pågår också en process mot Migrationsverket om ersättning för det slitage som husen utsattes för under tiden som flyktingboende.

När alla affärer är avgjorda ska Töreboda kommun ta beslut om vad som händer med den slitna husen. De är i dåligt skick och kräver omfattande renovering. Michael Nordin säger att det lutar åt att minst ett av husen kommer att rivas, kanske två.

Annons

– Men vi vet också att de som bor i Älgarås idag vill ha möjlighet att bo kvar där, även om de inte orkar med sina hus. Då är hyreshuset en lösning. Vi i Skaraborg vill ju dessutom att bygden utvecklas, vill ha fler företag hit och då krävs det bostäder. Så husen kommer att behövas, men hur många lägenheter som blir kvar, det är en senare fråga, säger han.

Läs ocksåMigrationsverket gick bet – nu väntar miljonkrav för skador från asylsökande

 

Läs också Oklara affärer sätter stopp för flyktingboende i Älgarås Mitt i pengabråket - nu väntar värdar på nya flyktingar: "Det blir dyrt för Migrationsverket" Det tog några år - men nu är slukhålen i Töreboda lagade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.