Annons

Oklara affärer sätter stopp för flyktingboende i Älgarås

Töreboda ”Läget hade varit helt annorlunda om vi kunnat använda husen i Älgarås”, säger Bengt Sjöberg, moderat kommunstyrelseordförande i Töreboda. Töreboda kommun köpte tre hus i Älgarås som tidigare används som flyktingboende. Men husens standard och ouppklarade affärer med säljare och Migrationsverket gör att husen står tomma, trots behov av plats för flyktingar.
Bengt Sjöberg (M), kommunstyrelseordförande i Töreboda hoppas att asylboendet i Älgarås kan rustas upp och bli allmännyttiga hyreshus.
Foto: Privat/Karin Gistedt
Bengt Sjöberg (M), kommunstyrelseordförande i Töreboda hade önskat att husen i Älgarås nu kunnat användas för flyktingar från Ukraina, men oklarheter i affärerna med säljarna och Migrationsverket sätter stopp.

Husen i Älgarås var asylboende från 2007 och 14 år framåt. Hem & Hyra har tidigare berättat om husen och försäljningen.

När ägaren EHCC flaggade för att de inte tänkte kosta på någon renovering köpte kommunen byggnaderna med övertagande i december förra året. Enligt köpteavtalet skulle kommunen även överta den fordran som EHCC har på Migrationsverket för det extra slitage som lägenheterna haft under tiden som det var boende för asylsökande.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
På gården vittnar övergivna pallkragar om det liv som levts i husen på Törebodavägen i Älgarås.
Husen och gårdarna står övergivna, men kommunledningen i Töreboda hoppas att problemen snart ska vara lösta och att man kan låta nya hyresgäster flytta in.

Bengt Sjöberg berättar att Töreboda kommun nu fått i uppdrag att ta fram platser för den flyktingvåg som nu väntar i spåren av kriget i Ukraina.

– Men tyvärr kan vi inte använda husen i Älgarås, säger han. Vi måste reda ut våra mellanhavanden innan vi kan göra något.

– Vi köpte och tillträdde fastigheterna den 15 december, men innan dess hade det varit flera inbrott. Bland annat har hela värmesystemet skurits ner. Det är åtgärdat nu, men vi är inte överens med säljaren om vem som ska betala kostnaderna. Det gör att vi i nuläget kan använda lägenheterna.

Annons
Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.

Men, Bengt Sjöberg, säger att Töreboda kommun har lyckats få fram mellan 50 och 70 boendeplatser i lägenheter främst i centrala Töreboda.

– Och det är förutom platser i gymnastikhallar och liknande, som kan ordnas i yttersta nödfall, säger han och fortsätter:

– Läget hade självklart varit helt annorlunda om vi kunnat använda lägenheterna i de tre husen.

Läs ocksåVärden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igenEn dammsugare och ett överfullt soprum.

Grannkommunen Gullspång har genom det kommunala bostadsbolaget Gullspångsbostäder erbjudit 18 lägenheter för flyktingar i bolagets bestånd i Otterbäcken, Gullspång och Hova berättar Mariestads-Tidningen.

Bengt Sjöberg säger att det finns ett stort engagemang för att ta emot flyktingarna från Ukraina och att alla försöker att hjälpas åt för att hitta lösningar. Men husen i Älgarås får stå tomma ännu en tid.

Annons

 

 

 

Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.