HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Oklara affärer sätter stopp för flyktingboende i Älgarås

Töreboda ”Läget hade varit helt annorlunda om vi kunnat använda husen i Älgarås”, säger Bengt Sjöberg, moderat kommunstyrelseordförande i Töreboda. Töreboda kommun köpte tre hus i Älgarås som tidigare används som flyktingboende. Men husens standard och ouppklarade affärer med säljare och Migrationsverket gör att husen står tomma, trots behov av plats för flyktingar.
Bengt Sjöberg (M), kommunstyrelseordförande i Töreboda hoppas att asylboendet i Älgarås kan rustas upp och bli allmännyttiga hyreshus.
Foto: Privat/Karin Gistedt
Bengt Sjöberg (M), kommunstyrelseordförande i Töreboda hade önskat att husen i Älgarås nu kunnat användas för flyktingar från Ukraina, men oklarheter i affärerna med säljarna och Migrationsverket sätter stopp.

Husen i Älgarås var asylboende från 2007 och 14 år framåt. Hem & Hyra har tidigare berättat om husen och försäljningen.

När ägaren EHCC flaggade för att de inte tänkte kosta på någon renovering köpte kommunen byggnaderna med övertagande i december förra året. Enligt köpteavtalet skulle kommunen även överta den fordran som EHCC har på Migrationsverket för det extra slitage som lägenheterna haft under tiden som det var boende för asylsökande.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.
På gården vittnar övergivna pallkragar om det liv som levts i husen på Törebodavägen i Älgarås.
Husen och gårdarna står övergivna, men kommunledningen i Töreboda hoppas att problemen snart ska vara lösta och att man kan låta nya hyresgäster flytta in.

Bengt Sjöberg berättar att Töreboda kommun nu fått i uppdrag att ta fram platser för den flyktingvåg som nu väntar i spåren av kriget i Ukraina.

– Men tyvärr kan vi inte använda husen i Älgarås, säger han. Vi måste reda ut våra mellanhavanden innan vi kan göra något.

– Vi köpte och tillträdde fastigheterna den 15 december, men innan dess hade det varit flera inbrott. Bland annat har hela värmesystemet skurits ner. Det är åtgärdat nu, men vi är inte överens med säljaren om vem som ska betala kostnaderna. Det gör att vi i nuläget kan använda lägenheterna.

Annons
Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Men, Bengt Sjöberg, säger att Töreboda kommun har lyckats få fram mellan 50 och 70 boendeplatser i lägenheter främst i centrala Töreboda.

– Och det är förutom platser i gymnastikhallar och liknande, som kan ordnas i yttersta nödfall, säger han och fortsätter:

– Läget hade självklart varit helt annorlunda om vi kunnat använda lägenheterna i de tre husen.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

Grannkommunen Gullspång har genom det kommunala bostadsbolaget Gullspångsbostäder erbjudit 18 lägenheter för flyktingar i bolagets bestånd i Otterbäcken, Gullspång och Hova berättar Mariestads-Tidningen.

Bengt Sjöberg säger att det finns ett stort engagemang för att ta emot flyktingarna från Ukraina och att alla försöker att hjälpas åt för att hitta lösningar. Men husen i Älgarås får stå tomma ännu en tid.

Annons

 

 

 

Läs också Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?” 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.