HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Studenter får ingen hyreshöjning, men måste betala elen

Kalmar Nästa år blir det ingen hyreshöjning för studenterna i Kalmar. Åtminstone inte för dem som bor i Kalmarhems studentlägenheter. Däremot införs individuell mätning av hushållsel.

​Tidigare har studenterna haft kollektiv hushållsel, det vill säga att den ingått i hyran med samma kostnad för alla, oavsett om förbrukningen varit stor eller liten.

Lollo Olausson, som var Linnéstudenternas representant i hyresförhandlingarna är nöjd med utfallet.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

– Jag tycker att det är bra att de inte gjorde både en höjning av elen och en hyreshöjning. Det blir en principsak i och med att det blir en dubbel höjning.

Enligt de beräkningar som gjordes vid förhandlingarna kan det maximalt röra sig om en höjd månadskostnad på 60-70 kronor.

– Sparar de kommer de naturligtvis att vinna på det här, men slösar de blir det en höjning, säger Hyresgästföreningens förhandlare Anders Österman.

Läs ocksåHyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett årEn kvinna med grått hår och glasögon sitter vid ett bord fullt med papper.

Satt i relation till den uteblivna hyreshöjningen blir det egentligen inte någon höjning, säger Lollo Olausson.

– Det blir väl en liten smäll och man måste vänja sig vid att stänga av tv:n och inte ha fönstrena öppna hela dagarna. Men det rör sig inte om så himla många kronor.

Också Kalmarhems vd Britt Johansson är nöjd med överenskommelsen och tror att båda parter känner likadant.

Läs ocksåHär är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigareSävsjö, sävebo, hyresförhandlingar 2022, hyror 2022

– Det blir ingen hyreshöjning för studenter och det blev det inte 2010 heller för så höjde vi inte hyran alls. Och 2009 var det en rätt låg hyreshöjning för studenterna. Så på tre år har de haft ett bra utfall, säger hon.

Individuell mätning av hushållsel är en målsättning för bostadsbolaget när det gäller alla deras fastigheter. Men det går inte att säga när det kan vara helt genomfört eftersom det i en del fall kan bli tal om att dra om elledningarna.

– I dag har vi i princip kollektiv el för alla studenter, men nu startar vi med dem som har egna lägenheter.

Starten blir den 1 juli. Då blir det naturligt i samband med att det kommer en ny kull studenter och det kommer i praktiken att märkas först vid terminsstarten till hösten.

Den individuella mätningen införs till att börja med i 300-400 studentlägenheter. Korridorsboenden och studentlägenheter som finns insprängda i vanliga hyreshus berörs inte. De får den generella hyreshöjningen som gäller från och med 1 januari 2011.

Då gäller att hyran ökar med tio kronor per kvadratmeter och år, vilket Anders Österman efter en snabb överslagsräkning säger blir en hyreshöjning på ungefär en procent. Hyreshöjningen totalt sett, inklusive studentlägenheterna hamnar på strax under en procent.

Hyresgästerna som bor i kvarteren Galleonen 5 och Gläntan 2 får en dubbelt så hög hyreshöjning med 20 kronor per kvadratmeter.

– Men vi har maximerat höjningen till 150 kronor per månad, säger Anders Österman.

De som bor på Varvsholmen, Kämpaleken 2 och 3, samt Lunden/Gläntan får ingen hyreshöjning alls.

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan Här är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.