Annons

Studenter kan få bo på idrottshallar

Gotland Idrottshallar och bostäder för studenter. Byggföretaget Keywes idé är att kombinera de två, och diskussioner pågår med Kalmar kommun.

Keywe var i kontakt med flera kommuner i höstas, men efter det har det officiellt varit tyst.

– Det har gått bra. Inte i Stockholm, där är man väldigt kinkig, säger Keywes vd Peter Rollfeldt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När bolaget i höstas ville bygga 4 000 studentlägenheter i kombination med idrottshallar fick de kalla handen.

– De vill att Stockholms stad ska driva idrottshallarna, men det är en indirekt subvention som inte är tillåten regelmässigt. Det måste till en offentlig upphandling, sa borgarrådet Joakim Larsson (M) till Metro då.

Men diskussioner pågår med Kalmar kommun och Keywe har fått sin första marktilldelning i Göteborg. Där planerar de 294 lägenheter för studenter samt vård- och omsorgsboende på idrottshallar i två plan.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

– Det blir som ett kinderägg, tre överraskningar i en, säger Peter Rollfeldt.

I Kalmar är allt i sin linda.

Annons

– Vi har träffats några gånger och diskuterat deras koncept, det är inget bestämt – vi har ingen bestämd plats, säger Johanna Andersson, samhällsplanerare på Kalmar kommun.

Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

Samtalen med Keywe handlar mycket om juridiska aspekter och om lagen om offentlig upphandling eftersom deras koncept är så nytt och annorlunda.
Men det finns definitivt ett intresse även om Fredriksskans, som tidigare nämnts i lokal media, inte är aktuellt.

– Nej, det skulle jag inte säga att det är. Jag tror att vi ser en annan typ av bebyggelse där. Vi får se hur det landar med universitetet och Ölandshamnen, säger Johanna Andersson.

I höstas erbjöd Keywe Gotlands kommun sitt koncept för en planerad idrottshall i Visby. Men de var ute i sista minuten eftersom detaljplanen precis skulle antas. Därför blev det ingenting.

Regionrådet Åke Svensson (S) är ändå inte helt främmande för idén även om han tror att underlaget för studentbostäder i Visby inte är tillräckligt stort.

– Är man bara medveten om att man kan riskera att inte få det uthyrt tror jag att det är mycket möjligt. Det är nog inte bara ungdomar som kan tänka sig det här.

Anders Lindholm, exploateringsstrateg på Gotland, är inte helt säker på att det går att bygga enligt Keywes koncept.

Annons

– Men det vore spännande att se om det fungerar i verkligheten för som de säger vore det väldigt smart att utnyttja byggnadskonstruktioner till två ändamål.

Däremot finns problemet att Gotlands kommun inte har några studentbostäder, det är privata aktörer som ansvarar för det.
Men något anbud kommer Keywe inte att lämna in.

– Visby vill väl officiellt, men vill inte inofficiellt. Hade viljan funnits så hade de tagit steget – vi har presenterat lösningar för väldigt mycket problem, säger Peter Rollfeldt.

När det gäller att studentbostäder inte är en kommunal angelägenhet i Visby blir Peter Rollfeldt aningen irriterad.

– Vi har inte sagt till kommunen att de måste hyra studentbostäderna, vi har egna aktörer som kommer att äga. Det enda kommunen behöver göra är att hyra hallen.

Läs också Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.