Annons

Studentrum blir miljöanpassade lägenheter på Ålidhem

Umeå Kommunala fastighetsbolaget Bostaden ska bygga om ett studentboende på Ålidhem i Umeå. 326 små lägenheter ska skapas med miljön i åtanke. Projektet står klart om två år.
Foto: AB Bostaden
Berndt Elstig ser fram mot att se Bostadens nya studentbonde växa fram. Lägenheterna på Pedagoggränd i Umeå ska bli som nya.

Det är studentkorridorerna på Pedagoggränd 1 i Ålidhem i Umeå, som ska byggas om helt och hållet. Idag är det studentrum och gemensamma ytor som kök och liknande i fastigheten. När projektet är klart 2023 innehåller fastigheten 326 studentlägenheter med eget kök.

– Det är ett spännande projekt och vi har miljön i åtanke. Vi kommer till exempel sätta upp solceller, värmepumpar och klimatavtrycket ska beräknas, säger Bostadens förvaltningschef Berndt Elstig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bostaden är en av åtta fastighetsägare som deltar i ett projekt med IVL-Svenska miljöinstitutet. Tidigare har liknande projekt genomförts vid nyproduktion. Nu är inriktningen renovering och ombyggnad.

Lägenheterna som ska skapas är 20 kvadratmeter. Det finns både dusch, toalett och ett riktigt kök. Fönster och ventilation ska bytas, liksom tak, fasad och en översyn av gården.

Annons

– Idag är det några få stora tvättstugor i huset. Nu bygger vi en på varje våningsplan. Vi har lyssnat på studenterna och vi tror att det kommer bli väldigt positivt, säger Berndt Elstig.

Läs ocksåStort tryck när studentlägenheter läggs ut på marknaden i Kiruna

Säkerheten är också viktig. Bostaden har till exempel beslutat att ha induktionshällar i lägenheterna. Det är inte bara praktiskt när man lagar mat. Glöms en platta på, stänger den av sig själv. Och råkar någon lägga något brandfarligt på en platta efter matlagning, är plattan inte het.

– Vi vill att studenterna ska ha ett bra och tryggt boende. Hyran är inte klar ännu, men vi försöker hålla ner den, säger Berndt Elstig.

Annons

I huset finns idag 274 studentrum, 18 ettor och många gemensamhetsytor, som alltså ska bli 326 lägnheter. Fastigheten är idag tömd inför ombyggnaden.

Läs ocksåAB Bostaden bygger nytt på Geografigränd
Läs också AB Bostaden frågar Ålidhemsborna om råd AB Bostaden får miljöpris 71 lägenheter blir 137 i Umeå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.