Annons

AB Bostaden får miljöpris

Umeå AB Bostaden har vunnit ett prestigefyllt miljöpris för sitt arbete med att återuppbygga hyresfastigheten som brann ner på Ålidhem. Priset delas ut av EU.

Varje år delar EU-kommissionen ut hållbarhetspriset Sustainable Energy Europe Awards 2013. I år tävlade 224 olika europeiska hållbarhetsprojekt inom energieffektivisering, förnybar energi och hållbara transporter, om priset.

AB Bostaden gick hem med segern i kategorin Living med projektet Hållbara Ålidhem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var när en hel fastighet med drygt 70 lägenheter brann ner julen 2008 som AB Bostaden beslutade sig för att bygga nya lägenheter där de gamla stod, men inte bara det, byggprojektet skulle sikta in sig på framtiden och bli hållbart ur ett miljöperspektiv.

Annons

Hållbara Ålidhem består idag av fyra hus med totalt 137 lägenheter, 405 äldre lägenheter som renoveras och en vinterträdgård. Projektet domineras av ett hållbart perspektiv. Här används miljömässiga byggnadsmaterial, en av Sveriges största solcellsanläggningar är under uppbyggnad, och varje hyresgäst kan i realtid se och justera sin energiförbrukning. Allt utan kraftiga hyreshöjningar för de boende.

– Bostaden vill verka för en hållbar utveckling i samhället, och projektet är en viktig del i detta. I praktiken gör vi det som är möjligt med dagens teknik. Vi uppnår resultat och utvärderar våra insatser. Och framför allt, vi gör det på ett sätt som är hållbart ekonomiskt även för de boende. I den meningen är vägen också målet, säger Ann-Sofi Tapani, vd på Bostaden som är initiativtagare till projektet.

Läs ocksåDorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp"Dorothee Hildebrandt med sin cykel i Sharm el-Sheik. Bakom hennes syns en skylt med texten Cop 27, vilket var namnet på FN:s klimatkonferens i den egyptiska turistorten.

Projektet Hållbara Ålidhem är ett samarbete mellan Bostaden, Umeå Energi och Umeå kommun.

Annons

Läs mer om AB Bostadens miljöarbete här

Läs också Så kan din hyra bli lägre "bakvägen" – EU ger grönt ljus för efterlängtade momsregler Bostadens hyresgäster gav sin värd det finaste priset Rektor Galatia förlorar kontraktet i hovrätten: "Om jag bara vetat..." Rektor Galatia hyrde ut på deltid - nu mister hon sin lägenhet: "Visste inte att det var fel"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.