Annons

Stort tryck när studentlägenheter läggs ut på marknaden i Kiruna

Kiruna Kirunabostäder har lagt ut sex före detta studentlägenheter till uthyrning. Och trycket är stort i bostadsbristens Kiruna, över 50 personer per lägenhet har redan anmält intresse. ​

​Sex nya lägenheter på en bostadsmarknad där det knappt går att hitta någonstans att bo. Inte konstigt att det blir rusning när Kirunabostäder lägger ut sex nya lägenheter.

Bakgrunden är att Kirunabostäder haft ett 40-tal tomma studentlägenheter på Terrassgatan under hösten. Främst till följd av att studenterna valt att hyra av LKAB:s bostadsbolag FAB istället. Fab erbjuder korta hyreskontrakt i det bostadsområde som nu utryms på grund av gruvbrytningens utbredning och påföljande sprickningsrisker.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag tycker att det är bra att FAB kan hyra ut lägenheter som annars skulle stå tomma, och vi har därför valt att lägga ut våra studentlägenheter på den öppna hyresmarknaden, säger Annelie Vinsa, nytillträdd vd för Kirunabostäder.

Annons

I takt med att studenterna flyttar ut från den sex våningar höga studentfastigheten på Terrassgatan kommer lägenheterna att hyras ut till andra än studenter. Det rör sig om ettor och tvåor.

– Det kommer att ske successivt. Vi får se hur många det till exempel blir till nästa höst.

Annons
Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Kiruna kommun har en bostadsgaranti för studenter som väljer att flytta till Kiruna och de utbildningar som bedrivs av Umeå och Luleås två universitet. Men trots att studentlägenheterna nu erbjuds alla kommer det troligtvis inte att bli brist på dem framöver. Kirunabostäder har ytterligare studentboenden på Skyttegatan, där är det i skrivande stund 13 lediga lägenheter.

Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.