HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Succé för ungdomsboende

Ydre Satsningen på ett ungdomsboende har visat sig bli en framgång för Ydrebostäder. Drygt tre år har gått sedan inflyttning och efterfrågan är stor.
Foto: Jenny Knutsson
Ydrebostäders ungdomsboende 27:an har blivit en framgång.

– Vi har faktiskt en ledig lägenhet just för stunden, men det brukar inte bli långvarigt.

Det säger Louise Tollemark, assistent på Ydrebostäder.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Det lilla kommunala bostadsbolaget med knappt 300 lägenheter har de senaste åren gjort specialsatsningar både för äldre och yngre hyresgäster, för att försöka fylla de behov som man upplever finns. Ungdomsboendet 27:an invigdes i maj 2012. Huset på Ydregatan 27 i Österbymo stod tomt och skulle rivas när bolaget kom på andra tankar. Att det blev så är Louise Tollemark glad för i dag.

– Tanken var att behålla ungdomarna på orten. Att de inte ska behöva flytta när de börjar gymnasiet eller precis har fått sitt första jobb och kanske vill ha en egen bostad, säger hon.

De elva lägenheterna hyrs ut till förenklade villkor, som bland annat innebär att uppsägningstiden bara är en månad. Detta för att inte avskräcka unga som kanske inte vill binda upp sig så hårt.

Läs ocksåBostadsbrist i grannkommunerna - men här kan hyreshus rivas

Enligt Louise Tollemark är det mycket mun till mun-metoden som gör att huset i stort sett är konstant fullt uthyrt.

– När någon säger upp sin lägenhet brukar han eller hon i samma andetag säga att den har någon kompis som gärna vill flytta in.

Ingen av de ursprungliga hyresgästerna bor kvar i dag.

Läs ocksåDet blir han som ska få Ydreborna att välja bort villan

– Nej, den sista av de som flyttade in från början flyttade ut i somras.

Hög omflyttning medför inte sällan högre slitage och ökade kostnader för renovering. Men så har det inte varit i 27:an, enligt Louise Tollemark.

– Det är först nu som vi har behövt göra lite underhåll. En lägenhet målas om under hösten. Så egentligen är inte underhållsbehovet större än i våra andra hyreshus. Kanske beror det på att vi tänkte till från början och valde målade väggar i stället för tapeter, exempelvis.

Har ni planer på fler ungdomhus?

– Nej, inte för tillfället.

Läs också Här kan du få bostad samma dag Här höjs hyran mest i landet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.