Annons

Svagt intresse för rökfria lägenheter

Halland Bland de kommunala bostadsbolagen i Halland och norra Skåne har idag endast ett bolag rökfria lägenheter. Men några till kan vara på gång
Foto: Petra Martinsson
Rökning på allmänna platser är en aktuell fråga. Det finns också bolag som inför rökfritt i hemmen, eller funderar på att göra det. Foto: Petra Martinsson

Hem&Hyra frågade 27 kommunala bostadsbolag i Halland och norra Skåne om de har rökfria bostäder. Alla utom Eksta i Kungsbacka svarade nej. Eksta skriver i dag in rökfritt i alla hyreskontrakt som gäller nyproduktion.

– Det är en trivselfråga för hyresgästerna men också en garanti för att vi lättare ska få ersättning om någon röker sönder sin lägenhet, säger vd Christer Kilersjö.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hur rättsläget ligger om en hyresvärd skulle vilja vräka en hyresgäst som röker, trots att han eller hon har skrivit på ett hyreskontrakt med rökförbud i lägenheten, är inte prövat.

Enligt Christer Kilersjö är det ett fåtal som inte respekterar reglerna. När det uppstår tvister är bolagets strategi att prata och informera om rökförbudet.

Stefan Lundström, vd på Laholmshem, är direkt emot idén. Framför allt just för att det inte finns någon direkt rättslig grund för att införa rökförbud.

Annons
Läs ocksåHyresgästen fimpade i köket – döms till fängelse för mordbrandBrandskador i kök efter rökning inomhus

– Jag är livrädd för den utvecklingen. Jag tror inte det finns någon hejd på vad hyresvärdar kan hitta på. Nu är det rökare som särbehandlas men nästa gång kan det handla om någonting helt annat, säger Stefan Lundström.

I norra Skåne har sex av 21 tillfrågade bolag mer eller mindre fört konkreta diskussioner i frågan men inget kommunalt bostadsbolag har infört rökfria bostäder, visar Hem & Hyras kartläggning.

– Vi har haft frågan uppe till diskussion men inte kommit längre, säger Robert Odeberger, vd på Hörbybostäder.

Läs ocksåFörsamling kräver giftermål för att hyresgäster ska få bo ihop - "ingen har klagat"bildkollage av en bild med två händer som byter ringar och en bild på en frikyrka.

Han tror att en orsak till det svala intresset är att det sitter i ryggmärgen hos fastighetsfolk att hyresgäster brukar få rätt att röka om det blir en tvist och juridisk process. Han är också osäker på om det finns en efterfrågan bland hyresgäster. Att det finns det tror Ängelholmshem och där har man nu bestämt att som ett första test bygga rökfritt i Munka Ljungby.

Annons

Dessa bolag funderar på rökfritt:

-Hörbybostäder har haft frågan uppe till diskussion.
-Höörs Fastighets AB bygger eventuellt i nästa nybyggnadsprojekt.
-Perstorps bostäder har inga planer men har fört diskussioner i frågan.
-Treklövern i Klippan bygger eventuellt i nybyggnadsprojekt.
-Ängelholmshem har bestämt att testa i ett nytt hus i Munka Ljungby.
-Örkelljungabostäder har funderingar inför nyproduktion.

Hem&Hyra frågade också bostadsbolagen hur mycket pengar röksaneringar kostar årligen. Totalt handlar det om miljoner.  Mer om det kan du läsa här: Röksanering kostar miljoner

Fakta: Rökfritt ökar

När Sabo, branschorganisationen för Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, i oktober redovisade en enkätundersökning hade andelen hyresvärdar med rökfria bostäder fördubblats sedan 2011 (18 procent av de som svarade).

Läs också Rökare anklagas för att ha nikotinskadat lägenhet – skuldsatt i åtta år: ”Känns som att bli rånad” Röker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästen Rekordnotan: 337 000 kronor för rökare som flyttat ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.