Annons

Svalt intresse för att arrangera fullmäktigemöte

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Föreningarna i regionens Hyresgästförening skulle få chans att sätta avtryck när högsta beslutande organet möts i april. Men ingen har ansökt om att arrangera.
Foto: Minna Ulin
Hyresgästföreningens regionfullmäktige samlas två gånger per år.

I höstas bestämde regionstyrelsen i Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg att någon av de fyra föreningarna skulle få möjlighet att arrangera vårens fullmäktigemöte. Tanken var att de förtroendevalda i föreningarna skulle få sätta avtryck genom en utåtriktad aktivitet när regionens högsta beslutande organ samlas.

 Men ingen av de fyra föreningarna har ansökt om att hålla i arrangemanget. Tidsbrist är en förklaring. Ordförandena hänvisar till regionens nya organisation som sjösattes för knappt ett år sedan och som tagit mycket tid och kraft.
– Vi kände att vi tar på oss för mycket, man måste ha tid att göra det på ett bra sätt, säger Jan Andersson, ordförande i föreningen MittVäst.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Anders Johansson, ordförande i föreningen Sjuhärad, är inne på samma linje.
– Vi har haft problem med avhopp i styrelsen och kände att vi inte var tillräckligt starka att ta itu med det. Annars hade det förstås varit väldigt intressant att få ha fullmäktige på en ort där man vill synas, säger han.

Anders Forsberg, ordförande i föreningen Skaraborg, säger att förslaget bemöttes positivt men att man inte hittade någon bra idé att skicka tillbaka till regionstyrelsen.
– Ser man det utifrån är det förstås dåligt att vi inte nappade. Det hade ju varit en möjlighet för oss att profilera oss som förening. Det är lite fattigt och futtigt och i efterhand hade vi kanske för bråttom att hoppa av.

Annons

När förtroendemannakåren inte mäktar med blir det nu upp till anställda tjänstemän att arrangera mötet. Det är inget problem, tycker ordförandena.
– Det har ju fungerat bra tidigare. Jag tror att vi i föreningarna ändå kommer att kunna visa upp de förtroendevaldas arbete, även om det inte är vi som arrangerar, säger Anders Johansson.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

 Fullmäktigemötet hålls den 20 april i Uddevalla och den utåtriktade aktiviteten blir en namninsamling kring Hyresgästföreningens kampanj kring Hyrskatten.

 Fotnot: Föreningen BohusVänerDals ordförande har inte varit delaktig i frågan om mötesarrangemanget på grund av hälsoskäl. Han hänvisar till föreningens vice ordförande, som Hem & Hyra inte lyckats nå.

Annons

 

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.