HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svalt intresse stoppar försäljning i Vårgårda

Vårgårda Vårgårda Bostäder ville sälja sina lägenheter på Boråsvägen. Men de boende som fick erbjudandet var inte intresserade. Nu blåser bolaget av affären.

Det var styrelsen i Vårgårda Bostäder som kom med idén att de 52 lägenheterna på Boråsvägen skulle ombildas till bostadsrätter. Tanken var att pengarna som kom in skulle gå till att bygga nytt. Kommunledningen gav grönt ljus och arbetet hann gå långt. Fastigheterna har nyligen besiktigats inför köpet. Men där tog det stopp. Det skriver idag Alingsås tidning. Antalet hyresgäster som var intresserade var för lågt. 

– Har man färre än 60 procent av hyresgästerna med sig, gäller inte samma skattemässiga regler vid en ombildning. Därför håller inte den ekonomiska kalkyl vi har presenterat för hyresgästerna, säger Vårgårda Bostäders vd, Jan Thorsson, till tidningen.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

Nu måste bolaget hitta ett annat sätt att finansiera sin nybyggnation.

– Det hela är ganska enkelt. Bolaget behöver pengar för att kunna bygga lägenheter och de enda pengar som finns i bolaget, har vi i våra byggnader. Därför behöver vi sälja något annat för att kunna bygga. Vi kommer att låna merparten av de pengar som krävs när vi bygger, men vi behöver ändå eget kapital, säger Jan Thorsson.

Argumentationen stöter på mothugg från Hyresgästföreningen som motsatt sig idén om en ombildning från första början.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Bolaget hävdar att det behövs pengar för att renovera och bygga nytt, men det klarar ju andra allmännyttiga bolag utan att sälja befintligt bestånd, säger Jan Andersson, ordförande för Hyresgästföreningen MittVäst.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om den planerade ombildningen. Artikeln finns att läsa här. 

Läs ocksåMonika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade ingetEn kvinna och en man som står på varsin sida om en stor skylt med Kopparstadens logga på.
Läs också Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på" Ombildningar stoppas i Göteborg: alla ansökningar får nobben

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.