Annons

Svårt att få studentbostad i Visby

Visby Läget på bostadsmarknaden för studenter i Visby är fortsatt besvärligt. Det konstateras i två olika rapporter som presenterats lagom till terminsstarten.
Foto: Jenny Knutsson
Ökat antal studenter vid Campus Gotland - men många tomma studentbostäder hos Gotlandshem.

Både Sveriges förenade studentkårer (SFS) och Studentbostadsföretagen, som är branschorganisationen för de som äger, bygger och förvaltar studentbostäder i Sverige, har tagit fram varsin rapport som visar situationen på de olika studentorterna i landet.

Enligt SFS så har läget i just Visby försämrats jämfört med förra året. SFS ger orterna färgmarkeringar, grönt, gult och rött, som ska spegla hur lätt eller svårt det är att få tag på en studentbostad. 2017 fick Visby gul markering. I år är den röd. Det betyder att studenter inte kan räkna med att få ett boende under den första terminen.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Enligt rapporten uppger kommunala bostadsbolaget Gotlandshem att kötiden för en studentbostad är ungefär två år. Samtidigt konstateras att studentkåren arbetar med att försöka få fram bostäder som hyrs ut av privatpersoner, vilket lättar upp marknaden något.

Även Studentbostadsföretagens rapport slår fast att det inför terminsstarten har krävts mellan två och tre års kötid för att få en studentbostad hos Gotlandshem, men att man nu är nere på ungefär 40 veckors kötid. Efterfrågan väntas dock minska längre fram under höstterminen.

Annons
Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.