Annons

Svårt att få studentbostad i Visby

Visby Läget på bostadsmarknaden för studenter i Visby är fortsatt besvärligt. Det konstateras i två olika rapporter som presenterats lagom till terminsstarten.
Foto: Jenny Knutsson
Ökat antal studenter vid Campus Gotland - men många tomma studentbostäder hos Gotlandshem.

Både Sveriges förenade studentkårer (SFS) och Studentbostadsföretagen, som är branschorganisationen för de som äger, bygger och förvaltar studentbostäder i Sverige, har tagit fram varsin rapport som visar situationen på de olika studentorterna i landet.

Enligt SFS så har läget i just Visby försämrats jämfört med förra året. SFS ger orterna färgmarkeringar, grönt, gult och rött, som ska spegla hur lätt eller svårt det är att få tag på en studentbostad. 2017 fick Visby gul markering. I år är den röd. Det betyder att studenter inte kan räkna med att få ett boende under den första terminen.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt rapporten uppger kommunala bostadsbolaget Gotlandshem att kötiden för en studentbostad är ungefär två år. Samtidigt konstateras att studentkåren arbetar med att försöka få fram bostäder som hyrs ut av privatpersoner, vilket lättar upp marknaden något.

Även Studentbostadsföretagens rapport slår fast att det inför terminsstarten har krävts mellan två och tre års kötid för att få en studentbostad hos Gotlandshem, men att man nu är nere på ungefär 40 veckors kötid. Efterfrågan väntas dock minska längre fram under höstterminen.

Annons
Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.