HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nästan var tionde ung får sin hyresbostad via svarta pengar

Nyheter När bostäderna inte räcker till vänder sig många till den svarta marknaden. Bland de unga uppger 8 procent att de har köpt svartkontrakt eller hyrt svart, visar en färsk rapport. Enligt polisen kan ett kontrakt i Stockholms innerstad kosta 1,5 miljoner kronor eller mer.
Priset för ett förstahandskontrakt kan motsvara cirka 10 procent av priset för en motsvarande bostadsrättslägenhet.
Foto: Anders Paulsson/Gry Ellebjerg
Priset för ett förstahandskontrakt kan motsvara cirka 10 procent av priset för en motsvarande bostadsrättslägenhet.

I en ny undersökning från Hyresgästföreningen där nästan 4 300 svar samlats in från unga vuxna i åldrarna 20 till 27 år, uppger 8 procent att de har köpt svartkontrakt eller hyrt svart. Och det kan handla om stora summor när kontrakt byter ägare på den svarta marknaden.

– Bostadsbristen driver upp priserna på svarta kontrakt. Det kan handla om 1,5 miljoner eller mer för ett lägenhetskontrakt i Stockholms innerstad, men oftast är nog summan lägre, förklarar Kristian Halldin, gruppchef på polisens regionala underrättelseenhet.

Läs ocksåHög mediechef krävs på skatt - tjänade pengar på svartkontraktSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

Handeln med hyreskontrakt är vanligast i Stockholmsområdet, men förekommer även i andra områden i landet, särskilt i orter med stor brist på bostäder.

Antingen säljer fastighetsägaren förstahandskontrakt, ibland via en mellanhand, en så kallad svartmäklare eller så används så kallade skenbyten, där hyresgäster iscensätter ett lägenhetsbyte. De kommunala bostadsbolagen i Stockholm bedömer att det betalas svarta ersättningar i upp till hälften av bytesärendena. Det förekommer också en illegal handel med hyreskontrakt inom den organiserade brottsligheten. Priset för ett förstahandskontrakt kan motsvara cirka 10 procent av priset för en motsvarande bostadsrättslägenhet, visar en statlig utredning från 2017.

Men både att köpa och att sälja hyreskontrakt är förenat med risker. Den som köpt ett kontrakt riskerar att bli blåst på pengarna och kan också förlora kontraktet om värden får reda på att allt inte gått rätt till. Sedan oktober är det dessutom straffbart. Den som betalat pengar för ett hyreskontrakt kan straffas med fängelse i upp till två år. Straffskalan för försäljning av svartkontrakt sträcker sig från böter till fängelse i max fyra år.

Läs ocksåSkyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten
Fakta: Skärpta lagen mot svart kontraktshandel

Sälja hyreskontrakt

Grundtanken med den nya lagstiftningen är att stoppa den utbredda handeln med svarta hyreskontrakt. Just försäljning av svartkontrakt är sedan tidigare olagligt, men skärps i och med lagändringen. Straffskalan sträcker sig från böter till fängelse i max fyra år beroende på brottets grovhet.

Köpa hyreskontrakt

Även köp av hyreskontrakt kriminaliseras, en punkt i förslaget som inte varit helt okontroversiell. Den som betalar pengar för ett hyreskontrakt kan från och med oktober straffas med fängelse i upp till två år.

Läs också 15 åtalas för att ha sålt svartkontrakt – köpare kräver 8 miljoner: "Helt unikt avslöjande" Lidingöpar bytte lyxvåning – avslöjades i härva med svartkontrakt Köpte svartkontrakt - nu förlorar elva hyresgäster sina lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.