Annons

Nästan var tionde ung får sin hyresbostad via svarta pengar

Nyheter När bostäderna inte räcker till vänder sig många till den svarta marknaden. Bland de unga uppger 8 procent att de har köpt svartkontrakt eller hyrt svart, visar en färsk rapport. Enligt polisen kan ett kontrakt i Stockholms innerstad kosta 1,5 miljoner kronor eller mer.
Priset för ett förstahandskontrakt kan motsvara cirka 10 procent av priset för en motsvarande bostadsrättslägenhet.
Foto: Anders Paulsson/Gry Ellebjerg
Priset för ett förstahandskontrakt kan motsvara cirka 10 procent av priset för en motsvarande bostadsrättslägenhet.

I en ny undersökning från Hyresgästföreningen där nästan 4 300 svar samlats in från unga vuxna i åldrarna 20 till 27 år, uppger 8 procent att de har köpt svartkontrakt eller hyrt svart. Och det kan handla om stora summor när kontrakt byter ägare på den svarta marknaden.

– Bostadsbristen driver upp priserna på svarta kontrakt. Det kan handla om 1,5 miljoner eller mer för ett lägenhetskontrakt i Stockholms innerstad, men oftast är nog summan lägre, förklarar Kristian Halldin, gruppchef på polisens regionala underrättelseenhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Handeln med hyreskontrakt är vanligast i Stockholmsområdet, men förekommer även i andra områden i landet, särskilt i orter med stor brist på bostäder.

Annons

Antingen säljer fastighetsägaren förstahandskontrakt, ibland via en mellanhand, en så kallad svartmäklare eller så används så kallade skenbyten, där hyresgäster iscensätter ett lägenhetsbyte. De kommunala bostadsbolagen i Stockholm bedömer att det betalas svarta ersättningar i upp till hälften av bytesärendena. Det förekommer också en illegal handel med hyreskontrakt inom den organiserade brottsligheten. Priset för ett förstahandskontrakt kan motsvara cirka 10 procent av priset för en motsvarande bostadsrättslägenhet, visar en statlig utredning från 2017.

Men både att köpa och att sälja hyreskontrakt är förenat med risker. Den som köpt ett kontrakt riskerar att bli blåst på pengarna och kan också förlora kontraktet om värden får reda på att allt inte gått rätt till. Sedan oktober är det dessutom straffbart. Den som betalat pengar för ett hyreskontrakt kan straffas med fängelse i upp till två år. Straffskalan för försäljning av svartkontrakt sträcker sig från böter till fängelse i max fyra år.

Annons
Läs ocksåHär är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkasBildkollage med en ryggtavla i blå jacka och röd stickad mössa. En husfasad med balkonger och ett förstoringsglas i vilket man ser fingrar som håller en penna och skriver på ett andrahandsavtal.
Fakta: Skärpta lagen mot svart kontraktshandel

Sälja hyreskontrakt

Grundtanken med den nya lagstiftningen är att stoppa den utbredda handeln med svarta hyreskontrakt. Just försäljning av svartkontrakt är sedan tidigare olagligt, men skärps i och med lagändringen. Straffskalan sträcker sig från böter till fängelse i max fyra år beroende på brottets grovhet.

Köpa hyreskontrakt

Även köp av hyreskontrakt kriminaliseras, en punkt i förslaget som inte varit helt okontroversiell. Den som betalar pengar för ett hyreskontrakt kan från och med oktober straffas med fängelse i upp till två år.

Läs också Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Johannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.