HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svartkontrakt i Stockholm säljs på facebook

Nacka En hyresetta på Kvarnholmen i Nacka för 110 000 kronor. Den annonsen lades ut på facebook. För Hem & Hyra berättar säljaren att hyresvärden ska få 50 000 kronor för besväret. "Ovanligt och olagligt", säger Jan Olsson, Polisen.
Foto: Kenneth Samuelsson
Konversationen där en person försöker sälja ett hyreskontrakt till Hem & Hyras reporter.

Det är inte var dag ett hyreskontrakt säljs på facebook. Och flera personer reagerade när en person gick ut den stora facebooksidan Bostad Stockholm och frågade om någon ville köpa ett förstahandskontrakt. Kommentarerna handlade både om att det var olagligt att sälja ett hyreskontrakt, men flera ifrågasatte även varför priset hade gått upp från 50 000 kronor till 110 000 kronor när personen bytte grupp och annonserade den på en annan facebooksida.

När en person kommenterade att det var olagligt att sälja kontraktet så blev kommentaren från säljaren. ”Godkänt att sälja från fastighetsägaren. Inga konstigheter.”

Läs ocksåHyresgäst påkommen med annan bostad

Efter ett tag med kritiska kommentarer försvann annonsen från facebook. Men när Hem & Hyra i mitten på januari skickar ett meddelande via messenger och frågar om lägenheten är kvar, är svaret ja.

Den aktuella ettan på 30 kvadratmeter uppgavs vara nyrenoverad med ny kyl, frys, ugn och ny ekparkett. Hyran är 4 780 men då ingår el och parkeringsplats enligt annonsen. Säljaren uppger också att det är 300 meter från vattnet och att det tar 12 minuter med buss eller 20 minuter att promenera till Slussen. Annonsen avslutas med priset 110 000 kronor.

Läs ocksåGavlegårdarna välkomnar skärpt lagstiftning om svartkontrakt

I konversationen med Hem & Hyras reporter uppger personen att hen säljer lägenheten på uppdrag av sin före detta partner.

Adressen uppges vara Kvarnholmsvägen på Kvarnholmen i Nacka, men någon exakt adress uppges inte i konversationen. När Hem & Hyra ställer fler frågor om huset och vill se bilder blir det tyst. Och förblir tyst.

Jan Olsson, kriminalkommissarie på Polisens Nationella It-brottscentrum, säger att det är väldigt ovanligt att någon försöker sälja ett kontrakt så öppet på facebook. Däremot förekommer det att folk erbjuder en hittelön på några hundratusen kronor för den som hjälper dem att hitta en hyresrätt i innerstan.

Läs ocksåGöteborg: Jakten på svartkontrakt har gett resultat – skärpt lagstiftning välkomnasFrån den 1 oktober skärps straffen och den som hyr ut olagligt kan förlora sitt kontrakt.

– Det låter korkat att gå ut så där på facebook, men det är inte brottsligt att vara korkad och det blir ju lättare för oss att gripa dem, säger han.

Han tycker dock att varningsklockorna ringer när det är en person som uppger sig för att sälja en annan persons lägenhet, som i det här fallet. Personen som annonserar ut lägenheten är inte heller skriven på lägenheten.

– Frågan är om det finns någon lägenhet. Men oavsett om det finns någon lägenhet eller inte så är det olagligt. Det kan vara någon som försöker få 20 personer att betala en handpenning för lägenheten och sedan blåsa dem, säger han.

En av personerna som reagerade på facebookanonsen kontaktade polisen i Malmö, men säger att de hänvisade henne till Hyresnämnden.

Eftersom det inte är ett ärende för Hyresnämnden så rådde Hyresrådet Kjell Johansson personen att göra en polisanmälan.
– Det är inte olagligt att betala för ett hyreskontrakt men det är olagligt att ta emot pengar för ett hyreskontrakt, säger han.

Så vitt Hem & Hyra vet så har någon polisanmälan inte gjorts.

– Jag tar det som ett tips och kommer att titta på det och se om det går att utreda, säger Jan Olsson.

Läs också "Polisärende" när pappa förlorar sitt hyreskontrakt Medlemmar värvas via Facebook och Instagram

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.