HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svartlistad värd vägrade släppa in tvångsförvaltaren 

Jönköping Hyresvärden i Stockaryd har under en lång tid trakasserat en hyresgäst. När Hyresnämnden beslutade om tvångsförvaltning vägrade värden att släppa in den nya förvaltaren. Nu blir lösningen att flytta på hyresgästen. 
Foto: Privat
Slutspikat. Den riksbekanta plankstriden har fått en lösning. Hyresgästen har erbjudits en annan lägenhet och ska flytta.

Hyresvärden Bror Andersson har med olika medel trakasserat hyresgästen Gull-Britt Karlsson under lång tid. Han har bland annat byggt ett plank framför hennes fönster och sprejat färg på fönstren. Han har skrivit ut personlig information om henne som han hängt upp på anslagstavlor i samhället. Han har spikat igen hennes ytterdörr och höjt hennes hyra utan att förhandla den med Hyresgästföreningen.

Helt oacceptabelt, ansåg hyresnämnden tidigare i år och beslutade att huset skulle tvångsförvaltas. Förvaltningen av fastigheten överlämnades till ett kommunalt bostadsbolag. Men det hindrade inte värden från att fortsätta att krångla. Han vägrade helt sonika släppa in den nya förvaltaren i fastigheten. Någon nyckel fick förvaltaren aldrig och kunde därför inte sköta förvaltningen, berättar Ena Hodzic. Hon är jurist på Hyresgästföreningen och har drivit ärendet.Samtidigt som värden förvägrade den nya förvaltaren att sköta sitt uppdrag, fortsatte han att trakassera hyresgästen.

Läs ocksåVärmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”Britta Högmark Härdner har stenkoll på sin elförbrukning och får vända på varje krona för att ha råd att betala den.

Nu har Hyresgästföreningen i samråd med tvångsförvaltaren valt att återkalla tvångsförvaltningen eftersom situationen inte varit hållbar. Förvaltaren har istället valt att erbjuda Gull Britt en ny bostad.

– Gull-Britt är oerhört glad över att äntligen få flytta. Förvaltningen återgår nu till värden, eftersom det egentligen inte finns några brister i själva fastigheten.

Den här värden har gjort sig omöjlig och skapat ett stort lidande för sin hyresgäst. Men Ena Hodzic menar att ärendet kommer gynna andra framtida hyresgäster som drabbas av liknande värdar. 

Läs ocksåBostads-vd:n om de skenande elpriserna: ”Ett extremläge”Energikrisen kan tvinga Förbo att kasta om sin planering för vilka områden som ska prioriteras för renovering, enligt vd Peter Granstedt. Hyresgästen Britta Högmark Härdners radhuslägenhet har energiklass G, den allra sämsta. Nu hotar räkningarna från elpannan att knäcka hennes ekonomi.

– Det här är vårt första ärende där vi ansökt om tvångsförvaltning som enbart grundar sig på hyresvärdens trakasserier mot en enskild hyresgäst. Beslutet om tvångsförvaltning är vägledande och ger oss bättre möjligheter att angripa oseriösa hyresvärdar. Det har nu föranlett att vi framgångsrikt kunnat driva andra ärenden om tvångsförvaltning på liknande grunder, säger Ena Hodzic. 

Bror Andersson nominerades till Värsta värden i Hem & Hyra 1/2019.

Läs också Lägenheten full av mögel – "Så här har jag aldrig mått förut" Kerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här" P-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.