Annons

Svartlistad värd vägrade släppa in tvångsförvaltaren 

Jönköping Hyresvärden i Stockaryd har under en lång tid trakasserat en hyresgäst. När Hyresnämnden beslutade om tvångsförvaltning vägrade värden att släppa in den nya förvaltaren. Nu blir lösningen att flytta på hyresgästen. 
Foto: Privat
Slutspikat. Den riksbekanta plankstriden har fått en lösning. Hyresgästen har erbjudits en annan lägenhet och ska flytta.

Hyresvärden Bror Andersson har med olika medel trakasserat hyresgästen Gull-Britt Karlsson under lång tid. Han har bland annat byggt ett plank framför hennes fönster och sprejat färg på fönstren. Han har skrivit ut personlig information om henne som han hängt upp på anslagstavlor i samhället. Han har spikat igen hennes ytterdörr och höjt hennes hyra utan att förhandla den med Hyresgästföreningen.

Helt oacceptabelt, ansåg hyresnämnden tidigare i år och beslutade att huset skulle tvångsförvaltas. Förvaltningen av fastigheten överlämnades till ett kommunalt bostadsbolag. Men det hindrade inte värden från att fortsätta att krångla. Han vägrade helt sonika släppa in den nya förvaltaren i fastigheten. Någon nyckel fick förvaltaren aldrig och kunde därför inte sköta förvaltningen, berättar Ena Hodzic. Hon är jurist på Hyresgästföreningen och har drivit ärendet.Samtidigt som värden förvägrade den nya förvaltaren att sköta sitt uppdrag, fortsatte han att trakassera hyresgästen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har Hyresgästföreningen i samråd med tvångsförvaltaren valt att återkalla tvångsförvaltningen eftersom situationen inte varit hållbar. Förvaltaren har istället valt att erbjuda Gull Britt en ny bostad.

Annons

– Gull-Britt är oerhört glad över att äntligen få flytta. Förvaltningen återgår nu till värden, eftersom det egentligen inte finns några brister i själva fastigheten.

Den här värden har gjort sig omöjlig och skapat ett stort lidande för sin hyresgäst. Men Ena Hodzic menar att ärendet kommer gynna andra framtida hyresgäster som drabbas av liknande värdar. 

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Det här är vårt första ärende där vi ansökt om tvångsförvaltning som enbart grundar sig på hyresvärdens trakasserier mot en enskild hyresgäst. Beslutet om tvångsförvaltning är vägledande och ger oss bättre möjligheter att angripa oseriösa hyresvärdar. Det har nu föranlett att vi framgångsrikt kunnat driva andra ärenden om tvångsförvaltning på liknande grunder, säger Ena Hodzic. 

Annons

Bror Andersson nominerades till Värsta värden i Hem & Hyra 1/2019.

Hyreskaoset på landsorten
Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.