Annons

Hovrätten köper inte coronaförklaring – bordell skäl för uppsägning

Malmö Bostadsbolagets tvårummare i Malmö användes flera gånger för prostitution. Allt att döma av en slump. Nu åker den senaste hyresgästen ut.
Foto: Polisen/Anders Paulsson

Mannen befann sig i Turkiet för att träffa en läkare när den smittsamma pandemin slog till. Han fastnade kvar i landet på grund av hårda karantänregler och flyg som ställdes in. Samtidigt startade på något sätt, och helt bortom hans egen kontroll, en bordell i hans hyresrätt hemma i Malmö.

Två domstolar har nu tagit del av mannens förklaring och ingen av dessa tror på berättelsen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I slutet av förra sommaren avslöjade polisen att det pågick sexhandel i 51-åringens lägenhet. Ägaren MKB sade upp hyreskontraktet och hyresnämnden gav grönt ljus. Enligt uppgifter från den processen hade han lämnat bostaden utan tillsyn i ett helt år.

Mannen ville bo kvar och överklagade. Han har berättat att han inte har någonstans att ta vägen. Men enligt Svea hovrätts färska beslut är allt som kommit fram tillräckligt för att kasta ut honom. I beslutet står det hyresgästen ”brustit i sin tillsynsplikt samt sin skyldighet att iaktta vad som krävs för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten”.

Mannen har även slarvat med sina hyresbetalningar och nu tvingas han flytta. Svea hovrätts beslut går inte att överklaga.

Läs ocksåOkända män i trapphuset – grannlägenheten var en bordell: ”Jag misstänkte att något inte är som det ska”Pettersberg Bordell

Lägenheten på Holma i Malmö, en av det kommunala bostadsbolaget MKB:s tvårummare, har en udda historik. Två gånger på lika många år har lägenheten använts som bordell. Det visar uppgifter från två parallella brottsutredningar.

Annons

För tre år sedan avslöjades den första härvan. Polisen slog då till mot flera adresser i Malmö efter att ha spårat upp bordeller via granskningar av annonser på eskortsajter.

”För mig var det uppenbart att denna lägenhet användes i ett enda syfte, att sälja sex”, skrev en av poliserna i ett pm efter att ha besökt lägenheten på Holma.

Läs ocksåHyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt”Lars Idoff, vd Idoff Fastighets AB

Prostituerade kvinnor från Nigeria hade tvingats sälja sex genom hot i voodooliknande ritualer. Det visade senare polisutredningen och de skyldiga, en man och en kvinna, dömdes för människohandel och koppleri.

I somras var det dags igen. Nu fanns en ny hyresgäst i lägenheten; 51 åringen. Men även en ny bordellverksamhet. Det hela uppdagades när en av prostituerade, nu rumänska kvinnor, blev misshandlad med en kniv under ett rån.

Annons

”Klassisk lägenhetsbordell”, sammanfattade poliser som ryckte ut till adressen efter larmet om slagsmål. Redan innan detta hade grannarna i kvarteret upptäckt att det var ovanligt mycket spring i trapphuset med främmande män som ideligen besökte lägenheten.

”Jag har skickat brev till polisen för det här pågick 24 h per dygn. Hela Malmö kommer upp och ner här”, berättade en grannkvinna senare i ett vittnesförhör.

En sexköpare åtalades för misshandel men friades för det brottet i tingsrätten.

MKB, flera åklagare och utredande poliser som Hem & Hyra varit i kontakt med i frågan är alla eniga i att en ren slump ligger bakom att samma hyresrätt blivit bordell två gånger inom en så kort period.

Läs också Sexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i Malmö Arbetslös 37-åring hade fyra extralägenheter för prostituerade – döms till fängelse Två bordeller i samma hus – hyrde för 700 kronor per dygn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.