Annons

Grannar slog larm – lägenhet användes som bordell

Malmö Två gånger på tre år hamnade en av MKB:s tvårummare på Holma i fel händer och användes för prostitution. Mannen som idag står på hyreskontraktet lägger skulden på pandemin. Nu kastar fastighetsägaren ut honom.
Foto: Polisen/Anders Paulsson

Redan i somras märkte grannarna i kvarteret på Holma att det pågick något konstigt i en av lägenheterna. Det var stökigt med okända män som dagligen sprang i trapphuset. Flera blev oroliga för att något skulle hända.

Några veckor senare spårade situationen ur när en sexköpare misshandlade en prostituerad kvinna med en kniv under ett rån i bostaden. Enligt polisens förundersökning ska tvårummaren ha fungerat som en ”klassisk lägenhetsbordell” med tre rumänska kvinnor som sålde sex under flera månader.

”Jag visste att det här pågick. Jag har gjort några anmälningar på MKB här i Holma. Jag har skickat brev till polisen för det här pågick 24 h per dygn. Hela Malmö kommer upp och ner här”, berättade en grannkvinna senare i ett vittnesförhör.

”Alla har sett kunderna och det kom vilka killar som helst”, sa en annan hyresgäst som hade lagt märke till samma sak.

Nu har hyresnämnden gett grönt ljus till fastighetsägaren, det kommunala bostadsbolaget MKB, att kasta ut hyresgästen. Mannen har tidigare berättat för domstolen att han reste till Turkiet för att genomgå en läkarbehandling. Han ska sedan ha fastnat utomlands då coronapandemin slog till med karantäntvång och inställda flyg i kölvattnet. Hur bordellen uppstod har han inte kunnat förklara men hyresnämnden tolkar berättelsen som att mannen lämnade lägenheten utan tillsyn i ett helt år. Enligt domstolens beslut misskötte han sina plikter som hyresgäst till den grad att han inte längre kan bo kvar.

För två år sedan avslöjades en näst intill identisk prostitutionshärva i samma lägenhet. Då med en annan hyresgäst på kontraktet och med kvinnor från Nigeria som sålde sex. Polisen kom fallet på spåret efter att ha spårat annonser på escortsajter till flera adresser i Malmö.

”För mig var det uppenbart att denna lägenhet användes i ett enda syfte, att sälja sex”, skrev en av poliserna i ett pm efter att då ha besökt lägenheten på Holma.

En man och en kvinna dömdes senare för människohandel och grovt koppleri. De prostituerade ska enligt domen ha tvingats arbeta under påtryckningar med juju-ritualer, en variant av voodoo.

Enligt åklagarna, som har ansvarat för de båda utredningarna, är det en ren tillfällighet att samma lägenhet två gånger på kort tid har dykt upp i bordellhärvor. Det finns heller inget i utredningshandlingarna som tyder på att fallen hänger ihop.

– Vad vi har kunnat utröna är det en ren slump, säger Lars Gunnar-Larsson, MKB:s juridiska samordnare.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.