Annons

Svenskarna ser ner på svart uthyrning

Nyheter Att hyra ut sin lägenhet utan värdens tillåtelse är moraliskt fel. Det anser 90 procent av hyresgästerna, visar Hem & Hyras undersökning.

Bostadsmarknaden har blivit en djungel. Och när djungelns lag råder hamnar vissa i överläge och andra i underläge. Vid sidan av det ordinarie lägenhetsbeståndet har det skapats en svart marknad för hyreskontrakt, ofta under inflytande av grovt kriminella.

Enligt polisens uppskattning kan så många som hälften av alla lägenhetsbyten i Stockholm involvera någon form av kriminell verksamhet och i landet bedöms cirka tio procent av alla hyreskontrakt vara svarta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Trots den akuta bristen på bostäder i många av landets städer är svenskarna överens: att hyra ut svart, det vill säga utan värdens tillstånd, är moraliskt fel. En undersökning som opinionsinstitutet Skop utfört på Hem & Hyras begäran visar att 90 procent av landets hyresgäster inte anser svart uthyrning vara okej.

Av tusen tillfrågade är gruppen människor över 55 år de som ställer sig allra mest negativa till svartuthyrning. Mest tillåtande är personer upp till 44 år, där mer än 16 procent anser att det är okej att hyra ut mot värdens vilja.

Någon större skillnad i åsikt verkar inte råda mellan storstäderna och mindre orter, även om ett fåtal procent fler respondenter i storstadsområden har svarat att de ser mellan fingrarna med svarta uthyrare.

Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, gläds åt resultatet i undersökningen.

Annons

– Det låter positivt att nio av tio människor vet vad som är rätt och fel och dessutom följer lagen. Man får helt enkelt inte lov att hyra ut om inte värden gett sitt godkännande och folk verkar ha koll på vad som gäller.

Att yngre människor i större utsträckning accepterar svart uthyrning har han viss förståelse för.

Läs ocksåFörnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru
Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

– Yngre människor har en ganska svag ställning på hyresmarknaden och har inte haft chansen att etablera sig. De är i ett mer utsatt läge och deras inställning till svarta kontrakt är på något sätt mer moraliskt försvarbar.

Johan Mirtorp understryker att det inte är regelvidrigt att vara den som hyr en lägenheten svart – men varnar för att man ändå kan hamna i problem.

– Man åker inte dit men man åker sannolikt ut om någon kommer på det. Så det gäller att vara försiktig.

Annons

Att det råder moralisk skillnad mellan att hyra en lägenhet svart jämfört med att vara den som hyr ut stärks av Hem & Hyras enkät på stan. Samtliga tio tillfrågade ansåg att man inte begår någon tvivelaktig handling om man hyr en lägenhet svart, eftersom man befinner sig i ett utsatt läge.

Emelie Bergvall, som deltog i Hem & Hyras enkät, förstår dem som måste hyra svart men har inte mycket till övers för dem som hyr ut.

– Bäst hade såklart varit om lägenheterna hade dykt upp på lagligt sätt. Om man ändå inte nyttjar den borde man låta bli att ta upp plats på bostadsmarknaden utan lämna den till ordinarie kön, säger Emelie Bergvall, 29.

En annan lösning vore att släppa andrahandsuthyrningen helt fri, resonerar Anders Svensson, 46.

– Dagens marknad är inte frisk. Med fritt byte skulle den som exempelvis har en bostadsrätt men hellre vill hyra byta sin lägenhet mot ett hyreskontrakt och få en ekonomisk kompensation vid sidan av.

Fakta: Mest accepterat hos unga

Så många tycker det är okej att hyra ut i andra hand utan värdens tillstånd

29 år eller yngre: 16 procent

30 till 44 år: 17  procent

45 till 54 år: 11 procent

55 till 69 år: 6 procent

70 år eller äldre: 8 procent

Källa: Skop/Hem & Hyra

Läs också Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt" Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.