Annons

Svensken flyttar tio gånger i snitt

Nyheter Yngre människor är mer flyttbenägna än äldre. Och skulle en person äldre än 35 år trots allt välja att byta bostad så blir det inom den egna kommunen, enligt en rapport som presenterades på måndagen.​

Svensken flyttar i genomsnitt tio gånger i livet. Sju av dessa flyttningar sker inom den egna kommunen och i endast ett fall är det relaterat till ens arbete. Det visar en ny rapport från Sveriges Byggindustrier och Mäklarsamfundet, ”Varför flytta?”.

Annons
Det är yngre, välutbildade personer som står för majoriteten av flyttningarna och personer äldre än 35 år flyttar nästan enbart inom den egna kommunen, enligt rapporten.
Det finns även tydliga regionala skillnader. Oftast flyttar dalmasar i bostadsrätt, tätt följt av blekingebor.
 
Stockholmarna bor i sin tur hemma betydligt längre än vad unga i resten av landet gör. Främst beror det på bristen på hyresrätter samt en allmänt trögrörlig bostadsmarknad i huvudstaden, enligt rapportförfattarna.
Och bostadsbolagen måste bygga många fler lägenheter för att möta framtidens behov, enligt rapporten.
Det är de så kallade 40-talisterna, som i dag utgör drygt 1,1 miljoner människor, som kommer vilja att bo bekvämt i lägenhet i framtiden, enligt rapporten. I samma veva vill nästa generation ”baby boomers”, 90-talisterna, flytta hemifrån.
Samtidigt konstateras att det byggs väldigt få nya lägenheter i Sverige, betydligt färre än i våra grannländer vars befolkning utgör knappt hälften av vår.
 
Och lösningen är att bygga stora lägenheter, om ska tro en av rapportförfattarna.
– För att få igång flyttkedjorna är det bättre att bygga stora lägenheter. Det ger större effekt än att bygga små, eftersom det frigör fler lägenheter och på så sätt leder till att fler människor får en bostad, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor vid Sveriges Byggindustrier till Hem & Hyra.
Läs hela rapporten.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Järfälla lockar fler än Stockholm: "Allting är nära" Här vill de flesta bo: Göteborg vinnare – Stockholm förlorare Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Kräver flytt av mannens grejer efter att han åkt in i fängelse – men vem betalar?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.