Annons

Telge Bostäder har åtgärdat få radonlägenheter

Södertälje Telge Bostäder har mätt radonhalten i 90 procent av sina lägenheter. Av de över 1000 lägenheter med höga radonhalter har 10-12 procent åtgärdats.

Telge Bostäder har gjort en radonmätning i 90 procent av bolagets bestånd. Av dessa har en av sju lägenheter halter som överskrider gränsvärdet för radon. Tommy Grönberg, teknisk chef på bolaget, berättar att 10-12 procent av lägenheterna med för höga halter har åtgärdats hittills.

Varför har ni inte åtgärdat fler än 10-12 procent av de som har höga halter?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Man kan alltid tycka att man ska göra mer och snabbare, men vi tycker att det är en bra takt. Vi satsar fyra miljoner kronor per år på radonmätningar och åtgärder, säger han.

Med tanke på att 500 personer i Sverige varje år får lungcancer av radon, borde ni inte åtgärda höga halter snabbare?

Annons

– Jag tycker vi har en bra takt på arbetet. Började mäta radon 2011 och ska vara klara med mätningarna i hela beståndet senare i höst.

Läs ocksåTelge Bostäder höjer hyran med 5,95 procent – får extrahöjning för 2023

Länstidningen i Södertälje har skrivit flera artiklar om att de har haft svårt att få ut resultaten av Telge Bostäders radonmätningar. Det slutade med att de överklagade till Kammarätten som gav Telge Bostäder rätt, bolaget behövde inte lämna ut allt mätningsresultat. 

Får alla era hyresgäster som har radonhalter som överskrider det tillåtna värdet reda på det?

– Alla som vill får reda på det om de hör av sig till oss.

Annons
Läs ocksåFörhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd

Men varför ändrar ni inte rutiner och meddelar alla med höga halter automatiskt?

– Jag tycker inte vi ska ändra rutinerna. Vi informerar om att vi mäter och när vi har mätt och sedan kan alla som vill ha reda på resultatet höra av sig, säger Tommy Grönberg.

Läs också Oväntat besked - hyresgäster med höga hyror slipper hyreshöjning i två år Radonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter Telge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.