Annons

Telge Bostäder höjer hyran med 5,95 procent – får extrahöjning för 2023

Södertälje Kommunala bostadsbolaget Telge Bostäder höjer hyran med 5,95 procent från första januari 2024. I överenskommelsen ingår en hyreshöjning med 4 procent 2024 och en höjning med 1,95 procent för 2023. "Bolaget ville höja hyran med 11,7 procent 2024 så även om vi gärna sett en lägre höjning är vi ganska nöjda", säger Hassan Jama, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm.
Foto: Maurits Otterloo/Kristina Wahlgren
Telge Bostäder höjer hyran med 5,95 procent, men Hassan Jama, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm hade gärna sett en lägre höjning.

Trots hårda förhandlingar så börjar det ramla in lite hyresöverenskommelser i Stockholm. Hem & Hyra har tidigare skrivit om att privatvärden Balder höjer hyran med 4,5 procent 2024. Nu är även hyresförhandlingarna klara för det första kommunala bostadsbolaget i Stockholms län – Telge Bostäder och Telge Fastigheter, med 11 000 lägenheter.

Hyresuppgörelsen mellan Telge Bostäder och Hyresgästföreningen region Stockholm om hur mycket hyran ska höjas 2024 är speciell. Speciell på det sättet att det är hyreshöjning för både 2023 och 2024 som har förhandlats.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Bolaget hade krävt en hyreshöjning på 11,7 procent enligt Hassan Jama, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm. Men efter förhandlingar slutade det med en höjning på 4 procent från första januari 2024.

– Det har varit väldigt intensiva förhandlingar men hyresgästerna i Södertälje hade aldrig haft råd med en höjning på över 11 procent så även om vi gärna sett en lägre höjning är vi ganska nöjda med överenskommelsen, säger Hassan Jama.

Men i överenskommelsen ingår även en höjning med ytterligare 1,95 procent från första januari. Totalt en höjning med 5,95 alltså.
Enligt Hassan Jama beror extrahöjningen på att Telge Bostäder kom med ett krav på en extra hyreshöjning i somras.

Annons
Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg27 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg får höjd hyra efter beslut av en särskild skiljeman. Det är första gången som den nya tvistelösningen prövas i landet efter att lokala hyresförhandlingar kraschat på löpande band. Inom kort väntar ytterligare minst 117 000 hyresgäster på liknande besked.

– De ville ha en extrahöjning eftersom de fick mindre hyreshöjning än andra värdar 2023. Då tyckte vi att det var bättre att förhandla krav på hyreshöjningar för 2023 och 2024 tillsammans och det är därför det blir högt nu från första januari, säger han.

Men varför gick ni med på en extra hyreshöjning för 2023?

– Telge Bostäder höjde hyran för 2022 och 2023 i ett tvåårsavtal som skrevs under i december 2021. Då fick bolaget en höjning på 1,83 procent för 2023. Men efter det ökade kostnaderna mycket i samhället så höjningen täckte inte deras kostnader. Sedan fick övriga hyresvärdar en hyreshöjning på lite över 4 procent 2023 så då gick vi med på ett kristillägg till Telge Bostäder som gör att de får en höjning på 3,78 för 2023, säger Hassan Jama.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Hyresgäster i de dyra nyproducerade lägenheterna på Stockholmsberget får en lägre hyreshöjning på 3,71 procent från första januari 2024.

Annons

– Det beror på att de ligger högt, säger Hassan Jama.

Telge Bostäders tillförordnade vd Krister Mellström, kommenterar överenskommelsen så här.

– Vi står fortsatt i ett tufft läge. Under flera år har våra hyresnivåer legat i det lägre spannet vilket lett till att vi inte kunnat utföra det underhåll som krävts. Vi inledde årets förhandling med ett yrkande om 11,7% och har nu genom konstruktiv förhandling landat på 5,95%. Härefter blir det att noggrant följa den ekonomiska utvecklingen i vår omvärld, skriver han i en kommentar till Hem & Hyra.

Läs också Nya hyror hos Förbo efter beslut i Stockholm Höjda hyror hos Eksta i Kungsbacka Ny hyreshöjning i Ale – tredje högsta i Västra Götaland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.